Ce?

Primul site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Factual.ro e întreținut voluntar de experți în politici publice, bună guvernare și comunicare. Vrem să propunem un sistem de discuție de tipul „fapte (demonstrabile), nu vorbe”.

De ce?

Ca să arătăm că există public avid de informație corectă, de substanță, în detrimentul zgomotului media. Știm că puterea de a schimba stă în mâna decidenților, însă bănuim că decidenții nu își vor schimba discursul până când publicul nu o va cere.

Cui ne adresăm?

Oricărui cetățean interesat de bunul mers al cetății, dar cu precădere celor la fel de nereprezentați politic ca și noi, afectați de calitatea slabă a dezbaterilor din spațiul public românesc. Celor ce vor să vadă țara guvernată mai puțin arbitrar, cu politicieni care nu se hazardează în declarații populiste, ci iau decizii informate și justificate.

Cum?

Factual.ro ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai. În căutarea adevărului din spatele declarațiilor vom folosi expertiza cumulată a echipei: știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor. Din iulie 2022,  Factual este third-party fact-checker în programul de fact-checking derulat de Meta și verifică postările cu conținut posibil înșelător de pe Facebook și Instagram.

Cine suntem?

Proiectul a fost fondat în 2013 și lansat formal în mai 2014 de un grup entuziasat de ONG-iști, corporatiști, antreprenori și consultanți politici interesați de bună guvernare. Din august 2014, proiectul e implementat de Asociația Funky Citizens, dar nu ar fi posibil fără contribuția voluntară a experților Factual, care dedică lunar din timpul lor proiectului de fact-checking. Membrii echipei Factual nu deţin funcţii politice sau publice care le-ar putea influenţa munca de verificare. Redacția Factual nu va include persoane care dețin funcții importante sau plătite în cadrul unui partid politic, al Guvernului, a unei companii publice aflate sub control politic.



Iată formula actuală de lucru:

Echipa internă (redacție):
(citește câte un scurt bio al fiecărui membru aici)

  1. Ana Poenariu – redactor, editor și coordonator proiect
  2. Adela Mohanu – redactor, editor
  3. Radu Dumitrescu – monitorizare
  4. Horațiu Bontea – redactor
  5. Maria Voinea – redactor
  6. Silviu Morcan – redactor
  7. Dana Coțovanu – redactor
  8. Ioana Bărăgan – redactor
  9. Cătălin Doscaș – redactor
  10. Diana Maria Nădejde – redactor
  11. Bianca-Alexandra Pop – redactor
  12. Alexandra Luca – redactor
  13. Răzvan Robu – redactor
  14. Alexandra Muscalu – redactor
  15. Ion Mateș – comunicare
  16. Cosmin Pojoranu – comunicare
  17. Ana Dragomir – comunicare

Experți Factual (voluntari):

  1. Atilla Biro – justiție
  2. Radu Burnete – economie, mediu de afaceri
  3. Iulia Drăjneanu – administrație publică
  4. Valentina Dimulescu – fonduri europene, politici publice
  5. Mihai Marc – relații internaționale, afaceri europene
  6. Corina Murafa – energie
  7. Dani Sandu – sociologie, statistică
  8. Ciprian Stănescu – afaceri europene, relații internaționale
  9. Codru Vrabie – administrație publică, justiție
  10. Irina Zamfirescu – administrație publică locală
  11. 11

Mulțumiri speciale pentru Dan Achim, care ne ajută încă de la început cu administrarea server-ului precum și tuturor celor care au sprijinit proiectul într-o formă sau alta în toți acești ani.

Scurt istoric:

Suntem o mână de tineri interesați de bunul mers al României. Ne-am înființat mânați de energia pozitivă pe care am simțit-o direct în stradă cu ocazia protestelor din ultimii ani.

Cine ne finanțează?

În mare parte, Factual.ro a fost susținut de la infiintarea sa și până acum din contribuțiile voluntare ale echipei de autori, precum și din contribuțiile cititorilor. Ne poți susține și tu printr-o contribuție lunară, recurentă, pe Patreon. În istoria de 7 ani a proiectului, organizația Funky Citizens, sub umbrela căreia se află, formal, proiectul Factual, a accesat mai multe finanțări nerambursabile, care sunt detaliate în această pagină

Independența este esențială pentru bunul mers al echipei Factual. Așa că, indiferent de natura finanțatorului, acesta nu își poate impune vreodată vreun fel de control editorial asupra proiectului. Finanțările nerambursabile (grant-urile) sunt accesate în urma unor competiții de proiecte transparente și fondurile sunt transferate asociației în baza unui contract de finanțare. Nu vom accepta niciodată vreun fel de condiționare contractuală de tipul „vă oferim acești bani, dar trebuie să (nu) scrieți despre un grup anume”.

Principalul finanțator al proiectului Factual este asociația Funky Citizens. Rapoartele anuale ale asociației pot fi vizualizate aici. Proiectul Factual a beneficiat de mai multe finanțări și granturi:

  1. În perioada ianuarie – septembrie 2014, proiectul beneficiază de un grant în valoare de 2.800 USD din partea Fundației Open Society Institute, prin Alumni Grants Programme. Am ales să folosim aceste fonduri pentru a realiza checkathon-ul și o campanie de comunicare dedicată proiectului (inclusiv branding).
  2. În perioada ianuarie – iulie 2015, proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 15.000 EUR din partea Fondului de Inovare Civică.
  3. În vara anului 2016, proiectul a beneficiat de un grant de 8.000 USD din partea TechSoup Europe pentru dezvoltarea plugin-ului de Google Chrome.
  4. În perioada august 2016 – 21 februarie 2017, Funky Citizens a atras donațiiindividuale (pe PayPal, direct în contul bancar sau pe Generosity.com) de la 322 de cetățeni, donații în valoare de totală de 24.830 EUR, dintre care circa 15.000 au fost donați exclusiv pentru proiectul Factual al asociației.
  5. Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti a finanţat un proiect dedicat combaterii dezinformării în iunie 2020 cu o sumă de 20.500 EUR. Buletin de fake news este o emisiune săptămânală online, care, pe parcursul a 25 de episoade, a acoperit, printre altele, alegerile din acest an, însă mai multe ediţii au fost dedicate pandemiei. În cele şase luni, emisiunea a avut drept invitaţi experţi în domeniile vizate, pentru a informa cât mai bine publicul şi a-l instrui cum să combată ştirile false.
  6. În 2022, The Poynter Institute for Media a finanţat proiectul IFCN Climate Misinformation, în valoare de 95.000 USD.
  7. Meta a finanţat Factual, care este partener third-party fact-checking entity din vara lui 2022.
  8. În 2023, European Media and Information Fund a finanțat proiectul „Boosting Fact-Checking Activities in Europe” derulat de Deutsche Press Agentur (DPA) în valoare de 69.986 euro. Proiectul pe o durată de 10 luni permite Factual și altor parteneri să creeze verificări într-un format vizual inedit numit Fact Graphics

CONSULTĂ METODOLOGIA

Principii

  1. Nu suntem partizani. Suntem independenți, echidistanți și cinstiți.
  2. Suntem transparenți cu sursele și avem diverse standarde ce țin de ele.
  3. Suntem transparenți în ceea ce privește finanțarea și apartenența noastră organizațională.
  4. Avem o metodologie transparentă pe care o respectăm.
  5. Avem o politică de corecții onestă și transparentă.

Factual aderă la codurile de principii International Fact-Checking Network (IFCN) și European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). Dacă aveți suspiciuni că activitatea noastră încalcă aceste principii, puteți face direct sesizări către IFCN, respectiv EFCSN.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.