Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner

Ce?

Primul site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Factual.ro e întreținut voluntar de experți în politici publice, bună guvernare și comunicare. Vrem să propunem un sistem de discuție de tipul „fapte (demonstrabile), nu vorbe”.

De ce?

Ca să arătăm că există public avid de informație corectă, de substanță, în detrimentul zgomotului media. Știm că puterea de a schimba stă în mâna decidenților, însă bănuim că decidenții nu își vor schimba discursul până când publicul nu o va cere.

Cui ne adresăm?

Oricărui cetățean interesat de bunul mers al cetății, dar cu precădere celor la fel de nereprezentați politic ca și noi, afectați de calitatea slabă a dezbaterilor din spațiul public românesc. Celor ce vor să vadă țara guvernată mai puțin arbitrar, cu politicieni care nu se hazardează în declarații populiste, ci iau decizii informate și justificate.

Cum?

Factual.ro ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai. În căutarea adevărului din spatele declarațiilor vom folosi expertiza cumulată a echipei: știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor.

Cine suntem?

Proiectul a fost fondat în 2013 și lansat formal în mai 2014 de un grup entuziasat de ONG-iști, corporatiști, antreprenori și consultanți politici interesați de bună guvernare. Din august 2014, proiectul e implementat de Asociația Funky Citizens, dar nu ar fi posibil fără contribuția voluntară a experților Factual, care dedică lunar din timpul lor proiectului de fact-checking.

Iată formula actuală de lucru:

Echipa internă (redacție):

 1. Oana Constantin – redactor, monitorizare
 2. Denisa Cotor – redactor, monitorizare
 3. Radu Dumitrescu – monitorizare
 4. Diana Duțu – redactor, researcher
 5. Mihaela Tănase – redactor
 6. Ion Mateș – comunicare
 7. Adela Mohanu – redactor, monitorizare
 8. Ana Poenariu – redactor, editor
 9. Cosmin Pojoranu – comunicare
 10. Florin Râșteiu – redactor, monitorizare
 11. Maria Voinea – redactor, monitorizare

Experți Factual (voluntari):

 1. Atilla Biro – justiție
 2. Radu Burnete – economie, mediu de afaceri
 3. Iulia Drăjneanu – administrație publică
 4. Valentina Dimulescu – fonduri europene, politici publice
 5. Mihai Marc – relații internaționale, afaceri europene
 6. Corina Murafa – energie
 7. Dani Sandu – sociologie, statistică
 8. Ciprian Stănescu – afaceri europene, relații internaționale
 9. Codru Vrabie – administrație publică, justiție
 10. Irina Zamfirescu – administrație publică locală

 

Voluntari (europarlamentare 2019):

 • Redactori: Alexa Mirel-Gabriel, Bogdan Vlad, Horia Secara
 • Monitorizare: Zoican Adina-Cristiana

Mulțumiri speciale pentru Dan Achim, care ne ajută încă de la început cu administrarea server-ului precum și tuturor celor care au sprijinit proiectul într-o formă sau alta în toți acești ani.

Scurt istoric:

Suntem o mână de tineri interesați de bunul mers al României. Ne-am înființat mânați de energia pozitivă pe care am simțit-o direct în stradă cu ocazia protestelor din ultimii ani.

Cine ne finanțează?

În mare parte, Factual.ro a fost susținut de la infiintarea sa și până acum din contribuțiile voluntare ale echipei de autori, precum și din contribuțiile cititorilor. Ne poți susține și tu printr-o contribuție lunară, recurentă, pe Patreon. În istoria de 7 ani a proiectului, organizația Funky Citizens, sub umbrela căreia se află, formal, proiectul Factual, a accesat 5 finanțări nerambursabile, care sunt detaliate mai jos.

Independența este esențială pentru bunul mers al echipei Factual. Așa că, indiferent de natura finanțatorului, acesta nu își poate impune vreodată vreun fel de control editorial asupra proiectului. Finanțările nerambursabile (grant-urile) sunt accesate în urma unor competiții de proiecte transparente și fondurile sunt transferate asociației în baza unui contract de finanțare. Nu vom accepta niciodată vreun fel de condiționare contractuală de tipul „vă oferim acești bani, dar trebuie să (nu) scrieți despre un grup anume”.

Iată, așadar, mai multe detalii despre grant-urile obținute:

 1. În perioada ianuarie – septembrie 2014, proiectul beneficiază de un grant în valoare de 2.800 USD din partea Fundației Open Society Institute, prin Alumni Grants Programme. Am ales să folosim aceste fonduri pentru a realiza checkathon-ul și o campanie de comunicare dedicată proiectului (inclusiv branding).
 2. În perioada ianuarie – iulie 2015, proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 15.000 EUR din partea Fondului de Inovare Civică.
 3. În vara anului 2016, proiectul a beneficiat de un grant de 8.000 USD din partea TechSoup Europe pentru dezvoltarea plugin-ului de Google Chrome.
 4. În perioada august 2016 – 21 februarie 2017, Funky Citizens a atras donații individuale (pe PayPal, direct în contul bancar sau pe Generosity.com) de la 322 de cetățeni, donații în valoare de totală de 24.830 EUR, dintre care circa 15.000 au fost donați exclusiv pentru proiectul Factual al asociației.
 5. Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti a finanţat un proiect dedicat combaterii dezinformării în iunie 2020 cu o sumă de 20.500 EUR. Buletin de fake news este o emisiune săptămânală online, care, pe parcursul a 25 de episoade, a acoperit, printre altele, alegerile din acest an, însă mai multe ediţii au fost dedicate pandemiei. În cele şase luni, emisiunea a avut drept invitaţi experţi în domeniile vizate, pentru a informa cât mai bine publicul şi a-l instrui cum să combată ştirile false. 

CONSULTĂ METODOLOGIA

Principii

 1. Nu suntem partizani. Suntem independenți, echidistanți și cinstiți.
 2. Suntem transparenți cu sursele și avem diverse standarde ce țin de ele.
 3. Suntem transparenți în ceea ce privește finanțarea și apartenența noastră organizațională.
 4. Avem o metodologie transparentă pe care o respectăm.
 5. Avem o politică de corecții onestă și transparentă.

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.