Verificarea programelor electorale ale candidaților la funcția de primar – 2020


Alege un oraș:

 

◉București     ◉Brașov     ◉Craiova

◉Cluj-Napoca     ◉Iași     ◉Timișoara

Constanța


Ne place să ştim ce ne propun candidaţii care ne cer votul – aşa că ne uităm pe programele lor de guvernare locală. Teoretic, aceasta este cartea lor de vizită; practic, unii aleg să se prezinte în faţa electoratului cu promisiuni complexe şi cu planuri detaliate, alţii doar ne spune ce
ar fi bine să se întâmple, iar alţii de-abia dacă postează câteva propuneri pe Facebook. O categorie aparte o reprezintă primarii în funcţie, care preferă să se laude cu ce au făcut în mandatul aflat la final decât să ne spună ce au de gând să facă pe timpul unui ipotetic mandat viitor. 

 

Metodologie

Pentru a pleca de la acelaşi nivel, am încercat să organizăm noi promisiunile candidaţilor în funcție de câteva teme importante: Transport/ infrastructură, Poluare/mediu, Urbanism, Cultură şi educaţie, Tineret şi sport, Transparenţă. Nici aşa nu am reuşit să-i aducem pe toţi la un numitor comun: unii au anumite priorităţi evidente, cărora le acordă mult mai multă atenţie, alţii sunt timizi şi nu promit mai nimic pe niciun domeniu – cel puţin nu într-o formă accesibilă unui cetăţean obişnuit, înarmat cu răbdare şi curiozitate, care încearcă să afle de ce l-ar vota pe X şi nu pe Y la localele de la finalul săptămânii. 

 

Unele promisiuni sunt tare vagi şi greu de cuantificat – nouă ne place să lucrăm cu date concrete, pe care să le putem verifica, nu cu dorinţe intangibile de mai bine şi mai frumos

 

Am ales să tratăm promisiunile din perspectiva competenţelor pe care le are un primar, conform legii – uneori, de cele mai multe ori chiar, primarul are nevoie de susţinerea Consiliului local pentru a putea face ceva la nivelul oraşului. Alteori, trebuie să apeleze şi la alte instituţii, fie că e vorba de vreun minister de resort sau altă instituție a statului.

Ne-am uitat, deci, pe promisiuni și le-am încadrat pe fiecare într-un dintre categoriile următoare:

  1. Competenţe mixte (nu e neapărat ceva negativ, doar vrem ca cititorii să știe atunci când primarul are nevoie să conlucreze cu o altă autoritate pentru a realiza promisiunea respectivă))
  2. Doar cu ajutorul Consiliului Local
  3. În afara mandatului primarului
  4. În mandatul primarului

Ne-am dori ca demersul nostru să responsabilizeze primarii şi consilierii care vor fi aleşi pe 27 septembrie, aşa încât nu numai să se ţină de promisiunile făcute, dar să fie transparenţi şi deschişi la dialog în timp ce le realizează.

Alege un oraș:

SEO optimized by sem.ro SEO agency.