Conținut parțial fals: foc în lanurile de cereale pus de mâini criminale

Un video real despre un incendiu din județul Timiș transmitea o informație falsă în comentariul care îl însoțea pe pagina de Facebook a publicației 4media.info. Clipul a adunat peste 3,7 milioane de vizualizări în primele trei zile după ce a fost urcat pe pagină. 

Peste 100 de hectare cultivate cu grâu au ars în Șemlacu Mare, lângă Gătaia, în județul Timiș, pe 5 iulie, puțin după ora prânzului. Televiziunile au transmis știrea și au susținut că, din primele informații, cauza incendiului ar fi fost o defecțiune la o combină. Precizează că este vorba doar de o supoziție, neconfirmată oficial. 

Patru ore mai târziu de la izbucnirea incendiului, publicația 4media.info sugerează, pe Facebook, că cineva ar fi dat foc intenționat. Postarea este însoțită de același clip video care a fost prezentat de televiziuni și folosește un limbaj alarmist, lăsând să se înțeleagă că cineva ar dori să distrugă agricultura românească.

„Mâini criminale: cineva a dat foc la lanurile de cereale din Timiș. Situația este una catastrofală. Cine ar dori să distrugă agricultura românească, cine a trimis gripa aviară în România, cine a trimis gripa porcină? Așa se întâmplă când pui lupul paznic la oi”, se arată în postare. 

Ideea a fost preluată și de cântărețul Nicolae Voiculeț, care face o postare mai lungă și susține că „Arde grâul României! Cineva are grijă să fie foamete”. Postarea a devenit și ea virală.

 

Care este sursa videoului devenit viral

Sursa video-ului care prezenta imagini din momentul incendiului și care a fost prezentat de multe publicații fără a fi prezentată este un lucrător agricol care era în zonă. El este cel care a furnizat imaginile tuturor televiziunilor locale și ziarelor din Timișoara. 

 

Care este cauza incendiului

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timișoara au precizat, pentru Factual.ro, că primul raport preliminar în privința cauzelor incendiului arată că posibila cauză a acestuia este „fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător”. Mai exact, proprietarii de lanuri de cereale au obligația de a amenaja și ei spații speciale pentru fumat, astfel încât să nu există pericolul de extindere a focului către culturi. 

ISU Timișoara a mai spus că, dacă specialiștii ar fi ajuns la concluzia că focul este pus, atunci în raport ar fi scris la cauza incendiului „acțiune intenționată”. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.