CONȚINUT PARȚIAL FALS: Rusia ar fi capturat obuziere Caesar de la armata ucraineană

O postare privind presupusa capturare, de către Armata Roșie, a unor obuziere Caesar donate de Franța Ucrainei, a devenit virală. Informația este, însă, falsă și pleacă de la un tweet fără bază reală, scris în 20 iunie de pe contul unui francez.

Oficialii ruși nu au confirmat informația, iar statul major francez a respins-o categoric.

Avocatul român Gheorghe Piperea a preluat informația de pe un site terț și a distribuit-o ca fiind adevărată. Postarea lui Piperea, din 10 iulie 2022, a strâns peste 72.000 de vizualizări și peste 2.200 de distribuiri, în 24 de ore.

 

Sursa dezinformării

 

Avocatul francez Régis de Castelnau a publicat pe Twitter, în 20 iunie, următorul mesaj:

„Un alt succes al lui Macron: 2 obuziere franceze Caesar au fost interceptate intacte de ruși. În prezent, se află în fabrica Uralvagonzavod din Urali pentru studiu și posibilă inginerie inversă. Mulțumim, Macron, plătim pentru asta”

Mesajul său nu prezintă nicio sursă.

 

Régis de Castelnau este un personaj public pro-rus, care a făcut parte din Partidul Comunist Francez în anii 70. Înainte cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2022, de Castelneau a semnat un articol de opinie intitulat „Eu, un comunist patriot, o voi vota pe Marine Le Pen”. Legăturile lui Marine Le Pen cu regimul Putin au fost demonstrate în repetate rânduri (câteva exemple găsim în Le Monde, Les Echos și TF1).

 

Ce spune partea rusă

 

Compania rusă care fabrică tancurile de luptă pentru Armata Rușie, Uralvagonzavod, a răspuns în mod satiric la afirmațiile avocatului francez. Acesta a repostat mesajul și pe canalul de telegram, iar la comentarii apare un răspuns, în limba rusă, de pe contul oficial al companiei: 

 

„Bună ziua, domnule Regis.

Vă rugăm să transmiteți recunoștința noastră președintelui Macron pentru armele autopropulsate donate.

Tehnica, desigur, este așa și așa… nu ca MSTA-S-ul nostru!

Dar, cu toate acestea, este util în economie. Trimiteți din nou – vom fi recunoscători”.

Deși răspunsul pare o confirmare a informației, totuși acesta nu apare nicăieri altundeva în mod oficial – pagina de internet a companiei nu confirmă capturarea obuzierelor, site-urile de știri rusești nu prezintă informația ca fiind oficială, iar statul major rus nu menționează nimic despre presupusul eveniment (cu toate că un eveniment de o prezumabil mai mică anvergură în economia războiului, respectiv distrugerea unui obuzier similar Caesar, în cursul unei lupte, este menționată de generalul-locotenent Igor Konașenko, purtătorul de cuvânt al al Ministerului rus al Apărării, în brief-ul de presă din 29 iunie).

 

Ce spun francezii

 

Statul major francez a negat categoric capturarea obuzierelor de către Armata Rusă. Postul de televiziune TF1 și agenția rusă de presă TASS au obținut ambele, în mod independent, declarații privind respingerea în totalitate a informației ca fiind falsă.

 

Unde a apărut informația preluată de Piperea

 

Avocatul român Gheorghe Piperea a preluat un articol publicat de blogul gandeste.org, fondat de Cornel Nistorescu. Site-ul se autodefinește ca „un agregator de opinii”. „Suntem un blog de opinii, nu o agenție de știri. Noi prezentăm opinii incorecte politic, nu dăm știri, fie ele false sau adevărate”, se arată în descrierea blog-ului.

 

Articolul nu are surse suplimentare, dar folosește informația pentru a susține, tot fără baze reale, că armata ucraineană ar fi vândut obuzierele către partea rusă.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.