Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.03.2024
www.factual.ro
FALS▕ Suc de fructe miraculos care curăță colonul și te face să slăbești

O utilizatoare Facebook a postat un videoclip prin care prezintă o rețetă de suc din fructe și legume care promite pierderea a 10 kilograme, în doar o săptămână. 

Rețeta prezentată ar presupune blenduirea a 250 ml de apă plată caldă, „o mână” de țelină, un kiwi și un măr verde, sucul urmând a fi consumat timp de 7 zile, pe stomacul gol. 

La prima vedere, cei care nu sunt familiarizați cu procesul de slăbire reacționează cu entuziasm în fața unor astfel de soluții-minune în lupta cu kilogramele, având așteptări nerealiste. 

Potrivit Harvard Health Publishing, schimbarea stilului de viață într-unul sănătos este, de fapt, ceea ce duce la rezultate vizibile și stabile pe termen lung, astfel încât metabolismul să funcționeze corect, iar organismului să nu fie afectat. 

Nu de puține ori oamenii apelează la diete, revin la stilul de viață nesănătos după ce observă primele rezultate, iar, apoi, kilogramele pierdute inițial revin sau, mai rău, cresc.


Ce spune medicul

 

Utilizatoarea nu vorbește despre un întreg proces de slăbire care să includă un plan alimentar și o strategie de exerciții fizice complementare, ci ne prezintă doar „un suc minune”. 

Pentru a înțelege cum ne poate influența consumul acestui lichid am vorbit cu Aurora Ioana Panaite – medic rezident pe diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – „Prof. Dr. N. Paulescu”, Sediul Central, care ne-a răspuns la câteva întrebări. 


Este posibil ca cineva să slăbească până la zece kilograme într-o săptămână consumând sucul respectiv?

 

«Aș vrea să încep cu mențiunea că ideea de „curățare” a colonului este greșită din start. Nu există așa ceva. Colonul nostru nu e curat și nici nu ar trebuie să fie, are în el tot ce trebuie astfel încât să-și facă treaba, dacă suntem sănătoși, iar dacă nu am fi, un suc nu ar „curăța” nimic. Acțiunea de a slăbi presupune două lucruri: scăderea aportului de calorii și carbohidrați (zahăr) și creșterea arderilor, adică dietă și exercițiu fizic. Consumul unui suc dimineața, pe stomacul gol nu va face nimic dintre aceste două lucruri. De aceea, autoarea postării clarifică, ulterior, prin comentarii, că acest suc dă rezultate în combinație cu o dietă oferită de ea.

Pentru a răspunde la prima întrebare în mod punctual: nu, nu este posibil ca cineva să piardă 10 kilograme în 7 zile doar consumând acel suc, fără să schimbe absolut nimic la stilul de viață. Pe lângă asta, o astfel de pierdere în greutate ar fi și periculoasă. În urma unei diete normale de slăbit se pierd în greutate aproximativ 1-2 kilograme pe săptămână, în primele săptămâni, prin pierdere de apă, abia după această perioadă „introductivă” încep să se ardă grăsimile și lucrurile se mișcă mai încet. 

Să analizăm ce conține acest suc:

  • Mar = 15 grame de carbohidrați;
  • Kiwi = 10 grame de carbohidrați;
  • Țelină – conținut neglijabil;

Rezultă 25 de grame de carbohidrați, adică zahăr – zahărul este zahăr indiferent de unde provine – fie din fruncte, fie din dulciuri. Fără nicio modificare de dietă, înseamnă 25 de grame de zahăr în plus pe zi. Pe lângă acest aport de carbohidrați administrați pe stomacul gol, zahărul din suc se absoarbe repede și dispare la fel de repede din sange, ceea ce va determina o senzație de foame la 2 ore, deci, mai degrabă, apare o predispoziție spre îngrășare.»


Dacă totuși o persoană care consumă sucul pierde în greutate, care este explicația? 

 

Carbohidrații din suc se absorb rapid și pot determina accelerarea tranzitului intestinal, deci acest suc pe stomacul gol poate avea un efect laxativ la unii pacienți, dar acest lucru nu determină scădere în greutate decât dacă apare o diaree severă cu deshidratare importantă”. 


Există riscuri pentru cei care aleg să consume sucul în mod excesiv?

 

Sucul acesta nu este rău în sine, conține porția de fructe pe o zi, fibre, vitamine. Dacă oamenilor le place, poate fi consumat oricând, nu neapărat pe stomacul gol mai ales că am văzut mai sus că pot apărea probleme de tranzit intestinal. Important este să înțelegem că nu este o poțiune magică de scăzut în greutate. De asemenea, noi le recomandăm pacienților să consume fructele ca atare, întrucât în blender poți avea tendința de a pune mai multe fructe și se pierde fibre – o parte importantă a dietei noastre”. 

În concluzie, sucul propus, deși nu conține ingrediente nocive, nu poate duce la pierdere în greutate a 10 kilograme în doar o săptămână, atâta timp cât introducerea sa în alimentație nu vine alături de un îmbunătățirea planului alimentar și executarea de exerciții fizice în sensul deficitului caloric. 

Mai mult decât atât, semnalul de alarmă pe care specialiștii îl trag în acest sens este legat de consumul excesiv sau pe stomacul gol, caz în care organismul poate deveni victima unor reacții adverse ce pot duce la diaree, urmată de deshidratare severă sau alte complicații. 

Așadar, postarea utilizatoarei este falsă și vă recomandăm monitorizarea de către persoane specializate și urmarea unor indicații medical avizate în cazul în care vă doriți pierderea în greutate, astfel încât să nu suferiți afecțiuni ulterioare. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.