METODOLOGIA FACTUAL.RO

Preambul – de ce și cum facem fact-checking pentru Factual.ro?

Urmărim să responsabilizăm actorii din spațiul public folosind tehnici din jurnalism și cercetare academică pentru verificarea la sursă a conținutului declarațiilor și deciziilor din spațiul public, lăsând la o parte motivații, opinii sau dorințe.

Ne concentrăm pe acea parte din declarațiile și deciziile din spațiul public care conține informație pretins factuală și care se pretează verificării.

Explicăm și tratăm subiectul ales pe înțelesul publicului larg; provocarea este să demistificăm declarațiile din spațiul public și să le prezentăm alături de fapte în așa fel încât să fie cât mai ușor de înțeles.

Ce este informația factuală? 

Considerăm informație factuală: statistici oficiale, texte de lege, hotărâri judecătorești, tot ceea ce e asumat de către o sursă a cărei autoritate sau credibilitate poate fi verificată independent.

Nu considerăm informație factuală: cifre non-atribuibile, informații „pe surse”, opinii și supoziții, tot ceea ce nu este ancorat în fapt (de pildă declarații politice).

Principiile noastre

Echidistanță (non-partizanat)

Redacția este apolitică și non-partizană. Redactorii nu își aleg ținte din anumiți politicieni. Subiectele sunt alese de editorul proiectului, în urma propunerilor venite de la echipa de monitorizare.

Transparență

Suntem mereu transparenți și deschiși către comunicarea cu publicul și presa. Sursele de finanțare sunt listate în pagina de „Despre”, alături de componența echipei, adresa de contact și alte informații utile.

Integritate

Redactorii și experții în aflați în eventuale situații de conflict de interes se vor recuza pentru subiectul în cauză. Funky Citizens – asociația care gestionează formal proiectul – intervine în partea editorială doar în măsura în care i se solicită aportul de către editor.

Politica de rectificări: pentru că prețuim reputația înainte de toate, încercăm din răsputeri să publicăm fără greșeală. În rarele momente când greșeala – oricât de mică – se strecoară, revenim cu o actualizare în partea superioară a materialelor – pe site și pe Facebook. Este dreptul cititorului de a fi informat și obligația noastră de a fi integri și transparenți

1. Găsirea subiectelor

Echipa de monitorizare caută zilnic decizii și declarații din spațiul public, în

  • surse media: agenții de presă, ziare, bloguri, pagini de Facebook oficiale;

  • surse oficiale: comunicate și declarații ale instituțiilor statului, stenograme din parlament, şedinţele de guvern etc.

  • evenimente publice: dezbateri, conferințe de presă etc.

În general, un subiect de fact-check poate fi (dar nu se limitează la):

  • o declarație din spațiul public atribuibilă unui decident / influențator;

  • o procedură a unei instituții publice care pare că nu a fost respectată;

  • o decizie sau o politică publică ce pare să nu fie fundamentată.

 

2. Redactarea fact-check-ului

Structura de mai jos reprezintă scheletul oricărui fact-check:

I. Context

Declarația / declarațiile în original, inclusiv fragmente care ajută la înțelegerea contextului subiectul (dar care nu pot sau nu trebuie neapărat verificate punctual)

Exemplu de contextualizare: reacția publică în original (titluri de ziar sau TV, etc); știrea zilei sau a săptămânii / disputa de care se leagă declarația respectivă; alte background info; justificarea importanței subiectului (altfel spus, de ce ar trebui cititorului să-i pese de acel subiect).

III. Verificare

Includem toate informațiile factuale relevante pentru subiect, extrase și sistematizate din surse valabile, către care linkăm mereu. Încercăm să plotăm cifre pe grafice cât de mult posibil. 

II. Ce verificăm

Articulăm exact partea din declarație a cărei veridicitate e verificabilă și asupra căreia ne vom apleca în partea următoare a fact-check-ului.

IV. Concluzie

Cum anume sunt infirmate sau confirmate declarațiile sau deciziile de către informațiile factuale expuse, evaluarea relevanței, bunei intenții, omisiunii intenționate. Concluzia trebuie să se poată încadra într-una din valorile barometrul adevărului.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.