Adrian Ionuț Chesnoiu (PSD, deputat)
„În 2017, când am preluat guvernarea (...), salariul minim era 1.230 lei brut și l-am crescut la 2.350 lei când am predat guvernarea”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 18.11.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea TV, min 52:39

Context

În 03 noiembrie 2021, deputatul PSD Adrian Ionuț Chesnoiu a făcut mai multe comentarii privind creșterea nivelului de trai și a declarat la Realitatea TV:

„În 2017, când am preluat guvernarea (…), salariul minim era 1.230 lei brut și l-am crescut la 2.350 lei când am predat guvernarea”.

Ce verificăm?

Care a fost evoluția salariului minim în perioada ultimei guvernări PSD.

Verificare

În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, majoritatea a fost formată de coaliția PSD-ALDE, iar guvernul Grindeanu a fost învestit la începutul lui ianuarie 2017.

Între 1 mai 2016 și 1 februarie 2017, salariul minim brut a fost de 1.250 lei. 

Apoi, de la 1 februarie, a ajuns la 1.450 lei, fiind stabilit prin hotărâre de guvern

O altă hotărâre de guvern a stabilit salariul minim brut la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018. Această creștere salarială a fost însă determinată în bună măsură de transferul contribuțiilor de la angajator, la angajat, ceea ce nu a făcut decât să mute povara fiscală dintr-un loc, în altul. 

Specialiștii de la Startup Cafe, cel mai accesat site de antreprenoriat din România, au explicat atunci care a fost costul suportat de firme, de la un an, la altul: În 2017, salariul minim brut pe țară era de 1.450 de lei (de la 1 februarie 2017). La acest salariu brut, patronul suporta, cu tot cu contributiile sociale de pe partea angajatorului, 1.783 de lei, iar salariatul primea leafă „în mână” de 1.065 de lei, (fără persoane în întreținere). Așadar, 160 de lei în plus, cost salarial pentru firmă, în anul 2018, pentru fiecare salariu minim, o creștere cu aproape 9% a cheltuielilor suportate de patron”.

Coaliția PSD-ALDE a guvernat până la începutul lui octombrie 2019, când guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură. 

Ultima modificare a salariul minim brut în timpul acestei guvernări a apărut la 1 ianuarie 2019, când acesta a ajuns la 2.080 de lei, iar în cazul angajaților cu studii superioare a crescut la 2.350 lei. 

Însă, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat din punct de vedere istoric, salariul minim brut a crescut constant în ultimii zece ani.

Așa-numita ”revoluție fiscală” s-a dovedit însă destul de apăsătoare pentru mediul de afaceri. Presa a relatat despre diferitele metode pe care patronii au recunoscut că le adoptă, ca să-și ușureze din povara taxelor suplimentare la care guvernarea PSD i-a obligat. Multe dintre companii au ales diferite variante pentru a compensa contribuțiile transferate, astfel încât să nu scadă veniturile angajaților – de exemplu, acte adiționale condiționate, bonusuri etc.

Și Blocul Național Sindical a emis un comunicat cu o amplă analiză a impactului măsurilor luate, la patru luni după intrarea în vigoare a măsurilor stipulate la începutul lui 2018. Potrivit sindicaliștilor, nu toți angajații au beneficiat de creșterea salariilor, cei mai mulți dintre cei fără măriri sau chiar cu diminuări ale venitului fiind din mediul economic.

*cim = contract individual de muncă

Concluzie

Afirmația deputatului PSD este parțial adevărată. Deputatul oferă cifre aproape de adevăr, dar omite detalii importante referitor la contextul deciziilor luate privind creșterea salariului minim. Deși, în timpul guvernării PSD, salariul minim a cunoscut, pe hârtie, aproape o dublare a brutului, în efect, nu toți salariații au beneficiat de această mărire. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.