Adrian Oros (PNL, Ministrul Agriculturii)
„Programul „Tomata” s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut”.
Trunchiat
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 03.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: www.realitatea.net

Context

Cu ocazia unei vizite la Arad, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat pe 2 iulie 2021:

„Programul „Tomata” s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani, s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, iar impactul a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut”.

Ce verificăm?

Dacă importul de tomate a crescut în perioada Programului „Tomata”.

Verificare

Programul „Tomata” a început în 2017, printr-o hotărâre a guvernului Grindeanu, document care aprobă schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.

Ajutorul de minimis este reglementat în cadrul Uniunii Europene și este definit ca „ajutor de stat [în sume mici] care sunt exceptate de la controlul ajutoarelor de stat deoarece se consideră că nu au impact asupra concurenței și a comerțului pe piața internă a UE”.

Din 2014, Institutul Național de Statistică publică rapoarte ce conțin:

  • consumul mediu anual de produse alimentare pe locuitor 
  • consumul mediu zilnic de produse alimentare pe locuitor, exprimate în calorii si factori nutritivi, cât și bilanțurile alimentare – cu producție, import, export etc. 

Comparativ, în România, producția utilizabilă și importul de tomate, în cele mai recente rapoarte publicate de INS, arată așa: 

Din 2017, de când a debutat programul, cea mai mare producție utilizabilă de tomate a fost înregistrată în 2018, de 743 de mii de tone. Importul de tomate a crescut ușor în fiecare an din 2015 până în 2019, de la 237 de mii de tone la 289 de mii de tone. 

Factual.ro a solicitat, de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și datele pentru 2020 și reiese că importul de tomate a scăzut la 90 mii de tone, iar producția a fost de 712.231 tone.

Concluzie

Afirmația este trunchiată pentru că importul de tomate a crescut în perioada 2015-2019, iar anul trecut a înregistrat o scădere.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.