Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

05.09.2017

Toată lumea a înțeles că nu sunt bani. Realitatea nu este aceasta. Bani sunt! MApN are un buget și execuția generală a bugetului, până la această oră, este de 39,5%. În ceea ce privește drepturile de personal, execuția bugetară e de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este una de natură tehnică, respectiv trecerea din trimestrul 4 în trimestrul 3 a unor sume de bani care să ne permită plata tuturor drepturilor salariale la data de 15.

Adrian Țuțuianu

PSD

Sursa afirmației: Digi 24

Parțial Fals

Context

Context

După ce Ministerul Apărării Naționale a dat un comunicat de presă prin care anunța amânarea plății unor drepturi salariale, ministrul de resort, Adrian Țuțuianu, și-a dat demisia ca urmare a scandalului creat din cauză că nu ar mai fi bani pentru plata cheltuielilor de personal în armată.

 

Ministerul Finanțelor Publice și premierul au dat asigurări că sunt bani și că sume în plus vor mai fi alocate în urma iminentei rectificări bugetare.

 

Ministrul Țuțuianu însuși a declarat: „Toată lumea a înțeles că nu sunt bani. Realitatea nu este aceasta. Bani sunt!”.

 

„MApN are un buget și execuția generală a bugetului, până la această oră, este de 39,5%. În ceea ce privește drepturile de personal, execuția bugetară e de 72,71%. Chestiunea de care ne-am lovit este una de natură tehnică, respectiv trecerea din trimestrul 4 în trimestrul 3 a unor sume de bani care să ne permită plata tuturor drepturilor salariale la data de 15”, a adăugat Țuțuianu.

 

Ce verificăm?

Verificăm dacă în bugetul Ministerului Apărării Naționale mai sunt bani pentru cheltuielile de personal și dacă într-adevăr singura problemă de care s-au lovit era una tehnică, de mutare a unor sume de bani din trimestrul 4 în trimestrul 3.

Verificare

Am făcut un calcul simplu, doar pe baza sumelor necesare pentru capitolul „Cheltuieli de personal” din bugetul de stat pentru Ministerul Apărării Naționale.

 

  1.      Bugetul aprobat prin Legea bugetului de stat pentru MApN (pagina 7 de aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2017/Anexa3/Ministerul_Apararii_Nationale.pdf)
  2.      Execuțiile bugetare de pe www.executie-bugetara.gov.ro, de unde am extras execuțiile pentru MApN pentru lunile iunie și iulie, doar cheltuieli de personal și doar din sursa ”A-Integral de la buget”.

Calculele arată că, având în vedere impactul bugetar al legii salarizării unitare, problema cheltuielilor de personal este aceea că, într-adevăr, execuția bugetară pe primele 7 luni este una de aproximativ 72%.

 

Însă, dacă ne uităm la valoarea costului lunar mediu de după majorările salariale aduse în armată prin Legea salarizării unice și prin majorarea soldei, vedem că din bugetul alocat pentru anul 2017 nu s-ar mai putea plăti integral decât luna august și parțial luna septembrie.

 

Creșterea costului lunar cu salariile introdusă prin legea salarizării unitare a însemnat chiar mai mult decât o dublare: de la aproape 320 de milioane de lei la peste 673 de milioane de lei.

 

În aceste condiții, pentru a plăti toate drepturile salariale ale armatei până la sfârșitul anului (adică în ultimele cinci luni) ar fi nevoie de o sumă aproape egală cu întreg bugetul pentru cheltuieli de personal în sistemul de apărare pe anul 2017: 3,36 de miliarde de lei pentru perioada august-decembrie față de 3,60 de miliarde de lei cât prognozase guvernul să cheltuie cu plata militarilor în tot anul 2017.

 

Așadar, problema nu este doar una de mutare a unor credite bugetare din trimestrul 4 în trimestrul 3.

 

În absența unei rectificări bugetare și a unei suplimentări a sumelor de bani pentru cheltuielile de personal, Ministerul Apărării Naționale nu are banii pentru a plăti toate sumele necesare până la finalul anului.

Concluzie

Afirmația ministrului demisionar Țuțuianu este parțial falsă – în acest moment, problema plății cheltuielilor de personal din MApN nu este doar una tehnică, ci, în absența unei rectificări bugetare, ce va presupune probabil alocări suplimentare pentru acest capitol în detrimentul altora, chiar nu mai există bani pentru a plăti militarii până la sfârșitul anului pe actuala Lege a Bugetului de Stat.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.