Alin Gabriel Apostol (USR)
„În acest moment, statul român cheltuie o șesime, 100 miliarde lei, pentru administrațiile publice locale, pentru cele 3.186 localități din România"
Fals
Barometru Factual
Data verificării: 28.06.2024
www.factual.ro

Context

În cadrul ședinței în plenul Camerei Deputaților, din 28 mai 2024, deputatul USR, Alin Apostol, a declarat, printre altele: 

„În acest moment, statul român cheltuie o șesime, 100 miliarde lei, pentru administrațiile publice locale, pentru cele 3.186 localități din România. 20% din aceste fonduri se duc pe salarii.”

Ce verificăm?

Cât cheltuie statul român pentru administrațiile publice locale.

Verificare

Conform execuției bugetare valabilă din ianuarie până în aprilie 2024, adică cât s-a cheltuit efectiv în această perioadă, din bugetul total de 239.98miliarde de lei, 44.64 miliarde de lei au fost cheltuite de administrațiile locale.

Cheltuielile de personal efectuate de administrația locală însumează, până la 30 aprilie 2024, 14.69 miliarde lei (31,92%).

Uitându-ne pe website-ul Ministerului Finanțelor, sunt publicate aceste documente.

Ne interesează repartizarea pe trimestre a cheltuielilor principalelor bugete componente ale bugetului general consolidat pe anul 2024 și a cheltuielilor unor bugete componente ale bugetului general consolidat pe anul 2024.

Din ele tragem concluzia că din cheltuielile totale planificate în valoare de 796.3 miliarde de lei, o șesime, adică, 129.7 miliarde de lei, sunt bugetate pentru administrațiile locale. Din acest buget, 43.2 miliarde de lei ar fi folosiți pentru a plăti personalul, adică 33%.

Totuși, aceste date includ bugetul tuturor celor 3228 de unități administrativ teritoriale: comune, orașe, municipii (inclusiv Municipiul București), sectoare ale Municipiului București și județe.

Declarația exclude alocările bugetare pentru județe și pentru București. Mai mult decât atât, bugetul de 43.2 miliarde lei pentru cheltuieli de personal nu include numai banii de salarii, dar și alte tipuri de cheltuieli precum sporuri sau tichete de masă. 

Conform site-ului Ministerului Dezvoltării, în România există 3228 de unități administrative teritoriale (UAT) în toată țara, însemnând comune, orașe, municipii, județe, și sectoarele municipiului București. 

Concluzie

Când a făcut declarația, deputatul a exclus o parte importantă din administrație. O șesime din totalul cheltuielilor înseamnă cheltuielile tuturor unităților administrativ teritoriale, nu doar a localităților. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.