Alina Gorghiu (Ministrul Justiției)
„Am avut (n.r. - PNL) patru ani premierul și am reușit să creștem de trei ori pensiile, am avut cele mai mari investiții străine în economie și cea mai mare creștere economică”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 15.09.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV (min 30:50)

Context

 În 3 septembrie 2023, invitată la emisiunea „Selectiv” de la B1 TV, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat următoarele:

Am avut (n.r. – PNL) patru ani premierul și am reușit să creștem de trei ori pensiile, am avut cele mai mari investiții străine în economie și cea mai mare creștere economică”.

Ce verificăm?

Dacă în cei 4 ani de mandat ai prim-miniștrilor PNL, economia a evoluat așa cum declară Alina Gorghiu.

Verificare

După votul împotriva Guvernului Dăncilă (PSD) din octombrie 2019, Ludovic Orban (PNL la acea vreme, actual Forța Dreptei) a devenit prim-ministru în noiembrie 2019, guvernând până în decembrie 2020.

Nicolae Ciucă (PNL) a fost numit interimar imediat după, până a fost înlocuit de Florin Cîțu (PNL). La final de noiembrie 2021, un nou guvern este format, în frunte cu Nicolae Ciucă (PNL). În iunie 2023, acesta și-a dat demisia din funcție, conform protocolului de guvernare, interimatul fiind asigurat de Cătălin Predoiu (PNL), până la desemnarea lui Marcel Ciolacu (PSD).

Așadar, perioada exactă la care face referire Alina Gorghiu este noiembrie 2019-iunie 2023.

Creșterea pensiilor

Cuantumul pensiei se calculează ca produsul dintre punctajul mediu anual și valoarea punctului de pensie. Punctajul mediu anual depinde de modul în care a cotizat asiguratul, în timp ce punctul de pensie se modifică după lege.

Conform legii, punctul de pensie se majorează anual „cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent”.

Din noiembrie 2019 până în prezent, punctul de pensie a evoluat astfel:

  • Septembrie 2020: 1.265 lei
  • Ianuarie-august 2020: 1.265 lei
  • Septembrie 2020: 1.442 lei (o creștere de 13,99%), modificare prin OUG – articolul 42
  • Ianuarie 2021: 1.442 lei (aceeași valoare ca precedenta)
  • Ianuarie 2022: 1.586 lei (o creștere de 9,9%), modificare prin OUG – articolul 1
  • Ianuarie 2023: 1.785 lei (o creștere de 12,54%), modificare prin OUG – articolul 66

Ca valoare absolută, punctul de pensie nu a crescut de 3 ori. Este de menționat și că o creștere substanțială a punctului de pensie a avut loc în timpul Guvernului Dăncilă, în septembrie 2019. Atunci, valoarea acestuia a crescut de la 1.100 de lei, la 1.265 lei (15%, un procent singular mai mare decât modificările punctuale aduse de liberali, dar nu și cumulat). 

Ca număr de modificări ale punctului de pensie, observăm că acesta s-a modificat într-adevăr de 3 ori și probabil acesta este lucrul la care se referă Alina Gorghiu. Însă Legea pensiilor oricum cere majorarea anuală (e la fel de adevărat că nu toate guvernele au respectat legea). 

Investiții străine în economie

Remarcăm că, într-adevăr, valoarea investițiilor străine directe (ISD) a ajuns la un nivel record. 

Datele BNR pentru fluxul net de ISD pentru ultimii ani arată astfel:

Însă purtătorul de cuvânt al BNR pune această creștere și pe seama amânării multor investiții din cauza pandemiei: „În 2022, odată cu ridicarea restricțiilor din primăvară, unii investitori și-au reluat proiectele și planurile de investiții”, arată Dan Suciu, într-o analiză pentru CursdeGuvernare.ro

Raportul BNR din anul 2021 confirmă că valoarea ISD-urilor din 2021 „reprezintă, de altfel, a doua cea mai mare valoare a fluxului net de ISD înregistrată în România, după cea din anul 2008 (9.210 milioane euro)”. La nivel global, ISD-urile au experimentat o creștere de 64% în 2021, motivul fiind recuperarea de după pandemie

Creșterea economică

În general, pentru măsurarea creșterii economice se folosește PIB-ul ca indicator. Conform Institutului Național de Statistica, evoluția PIB-ului pe trimestre în România arată astfel (raportat la anul 2000):

Datele din graficul de mai sus se regăsesc în Excelul disponibil în prima pagină a documentului Institutului Național de Statistică.

Se observă că trendul pentru valoarea PIB-ului a fost unul ascendent, excepție făcând perioada începând cu trimestrul 2 din 2020 și până în trimestrul 1 din 2021 inclusiv, situație cauzată de pandemie.

Din punct de vedere al creșterii în procente a PIB-ului de la an la an, situația arată astfel:

Se observă așadar că cele mai mari creșteri economice au avut loc în perioada 2006-2008, precum și în 2017

În perioada decembrie 2004-decembrie 2008, Guvernul a fost condus de Călin Popescu-Tăriceanu, membru PNL în acea perioadă.

Înainte de creșterea economică din 2017, Guvernul a fost condus de Dacian Cioloș (independent la acea vreme) între noiembrie 2015 și ianuarie 2017. Mai înainte, fotoliul de prim-ministru fusese ocupat, timp de 4 ani, de Victor Ponta (membru PSD în acea perioadă). 

Concluzie

Declarația Alinei Gorghiu este trunchiată. Guvernele PNL au emis trei hotărâri de creștere a pensiilor, însă aceste creșteri sunt cerute de lege. Creșterea investițiilor străine nu este cea mai mare din istorie, ci cea mai mare după 2008, dar este datorată măsurilor de recuperare după pandemie și a fost un trend global. În plus, creșterea economică din ultimii ani nu este printre cele mai mari.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.