Alina Gorghiu (Ministrul Justiției)
În timpul guvernului PSD (...) o să vedeți că investițiile în economie au scăzut în fiecare an cu cel puțin 25 de procente de la an la an, de la an la an (...)
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 08.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Jurnalul de seară

Context

Invitată în cadrul emisiunii Jurnalul de seară, Alina Gorghiu, președintele PNL, a declarat (min44):

În timpul guvernului PSD (…) o să vedeți că investițiile în economie au scăzut în fiecare an cu cel puțin 25 de procente de la an la an, de la an la an (…)

 

Ce verificăm?

Dacă investițiile în economie au scăzut în perioada 2012-2015 cu cel puțin 25 de procente în fiecare an.


Verificare

Există mai multe modalități de a raporta ponderea cheltuielilor de investiții: fie ne uităm la cheltuielile de investiții din buget (iar aici Guvernul are un control direct), fie ne uităm la investițiile nete în economia națională (Guvernul are un control limitat, parte din acestea fiind la latitudinea sectorului privat).

  1. Pentru a identifica ponderea cheltuielilor de investiții din buget, capitolul bugetar la care trebuie să ne uităm este cel pentru ”cheltuieli de capital”. Și în ce privește bugetul, ne putem uita fie la întreg bugetul național (adică Bugetul General Consolidat, care include și bugetele locale, și bugete ale unor fonduri speciale), fie doar la bugetul de stat (pe care Guvernul are cel mai puternic control).

Pe site-ul Ministerului de Finanțe găsim execuțiile bugetare pentru perioada 2012-2015. Astfel, vom avea în vedere capitolul cheltuieli de capital din bugetul de stat și cheltuieli de capital din totalul bugetul general consolidat.

      2. Dacă ne uităm la indicatori mai generali, putem utiliza indicii investițiilor nete, care exprimă modificarea procentuală a volumului de investiții față de nivelul unui an dat, în prețuri comparabile:

 

Concluzie

Declarația Alinei Gorghiu este falsă. Chiar dacă proporția cheltuielilor de capital din total bugetul general consolidat a scăzut în fiecare an, cele 25 de procente enunțate de președintele PNL sunt exagerate. În plus, sumele investițiilor de la bugetul de stat au crescut în fiecare an, iar cele de la bugetul general consolidat nu au avut o scădere continuă. Similar, în ceea ce privește evoluția investițiilor nete din economie, vedem că cea mai mică scădere procentuală a fost înregistrată în Trimestrul IV din 2013, însă și atunci a atins 15.4%, în niciun caz 25%.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.