Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
„Noi deja în iarna care a trecut am stat mai bine decât în iarna care a fost înainte şi asta o zic şi oamenii (...) Pe de altă parte, sunt cifre care ne spun că am pierdut mai puţină apă caldă. (...) Asta înseamnă că presiunea a fost mai mare şi căldura a ajuns la toată lumea”.
Adevărat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 30.05.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV, min. 01:41

Context

În cadrul unei intervenții la postul de televiziune B1 TV din data de 8 mai 2023, primarul general al municipiului București, Nicușor Dan, a vorbit despre lucrările care se fac la sistemul de termoficare. Atunci, primarul a făcut următoarea declarație:

„Noi deja în iarna care a trecut am stat mai bine decât în iarna care a fost înainte şi asta o zic şi oamenii (…) Pe de altă parte, sunt cifre care ne spun că am pierdut mai puţină apă caldă. (…) Asta înseamnă că presiunea a fost mai mare şi căldura a ajuns la toată lumea”.

Ce verificăm?

Dacă au fost mai puține pierderi de apă caldă și energie termică în sezonul rece 2022-2023 față de sezonul rece 2021-2023, dacă a ajuns căldura la toți utilizatorii rețelei de termoficare în ultima iarnă și ce întreruperi au fost.

Verificare

Pentru a afla aceste informații, am formulat o solicitare în baza legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public pe adresa Primăriei Municipiului București. În răspuns, în data de 23 mai 2023, am primit datele înregistrate de Compania Municipală Termoenergetica București S.A.

Compania raportează pierderile de apă caldă, respectiv cele energie termică la un an calendaristic, iar singurele date disponibile au fost următoarele:

– În 2021, pierderea cantitativă totală de Gigacalorii a fost de 1,714,527.57, media orară a apei de adaos fiind de 2,037.84 tone

– În 2022, pierderea cantitativă totală de Gigacalorii a fost mai mică – de 1,553,185.25, media orară a apei de adaos fiind de 1,930.94 tone.

Aceste cifre includ atât cantitatea de apă pierdută din cauza avariilor, cât și cantitatea de apă necesară pentru umplerea conductelor, după finalizarea lucrărilor de reparații. 

În ceea ce privește întreruperile de apă caldă și de căldură, compania ne-a transmis:

„În sezonul de iarnă 2022-2023, respectiv între lunile noiembrie 2022 și aprilie 2023, media opririi fiecărui bloc din Capitală a fost de aproximativ o oră (42 minute). Opririle au fost impuse de efectuarea lucrărilor de reparații pentru avariile apărute în rețeaua sistemului de termoficare. În mod evident, au fost opriri care au afectat mai puțin timp anumite zone din Municipiul București, în paralel cu zone care au afectat o perioadă mai lungă de timp funcționarea sistemului. 

De asemenea au fost cartiere în care funcționarea a fost continuă, nefiind influențată de opriri. Pe această cale, vă reamintim că, sub aspectul stării tehnice a reţelei termice primare, peste 75% dintre conductele care alcătuiesc rețeaua au o vechime de peste 30 de ani.”

Concluzie

Declarația lui Nicușor Dan este adevărată. Datele disponibile, despre care vorbește primarul, arată că situația a fost mai bună doar într-o perioadă din iarna trecută decât o perioadă similară din iarna anterioară. Pierderile au fost raportate la un an calendaristic și nu au fost luate în considerare ultimele luni din iarna care a trecut, din anul 2023. Iar în ultimul sezon rece, apa caldă și căldura au ajuns la toți utilizatorii, însă cu întreruperi. Doar în unele cartiere funcționarea a fost continuă, iar pierderile înregistrate sunt echivalentul unei întreruperi de circa o oră per fiecare bloc în care trebuia să ajungă apa și căldura.

 

*Foto copertă: pixabay.com

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.