Andrei Caramitru (USR)
„Noi în ultimii 5-6-7 ani am trecut de la o țară rurală si feudală la o țară mult mai urbană, majoritar urbană. E prima oară în istoria noastră în care suntem majoritar urbani."
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 13.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: EuropaFM

Context

În 2 aprilie 2019, într-un interviu la Radio Europa FM, Andrei Caramitru a făcut următoarea declarație.

„Noi în ultimii 5-6-7 ani am trecut de la o țară rurală si feudală la o țară mult mai urbană, majoritar urbană. E prima oară în istoria noastră în care suntem majoritar urbani.”

Ce verificăm?

Care este populația care locuiește în mediul urban și în mediul rural în România.

Verificare

Teritoriul României este, organizat conform legii, în județe, orașe,comune și sate. Tot legea, definește :

a) localitatea urbană ca fiind „localitatea în care majoritatea resurselor de muncă este ocupată în activităţi neagricole cu un nivel diversificat de dotare şi echipare, exercitând o influenţă socioeconomică constantă şi semnificativă asupra zonei înconjuratoare.”

și

b) localitatea rurală ca fiind „localitatea în care:

  1. majoritatea forţei de muncă se afla concentrată în agricultură, silvicultură, pescuit, oferind un mod specific şi viabil de viaţa locuitorilor săi, şi care prin politicile de modernizare îşi va păstra şi în perspectiva specificul rural;
  2. majoritatea forţei de muncă se află în alte domenii decât cele agricole, silvice, piscicole, dar care oferă în prezent o dotare insuficientă necesară în vederea declarării ei ca oraș şi care, prin politicile de echipare şi de modernizare, va putea evolua spre localităţile de tip urban.”

Apoi, la nivel național, datele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată că în România populația este mai numeroasă în mediul urban încă din 1992:

Dar…

Dacă analizăm datele Eurostat– instituția care oferă statistici la nivel european, situația este puțin diferită. Discrepanța apare pentru că Eurostat se folosește de clasificarea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OECD), care stabilește mediul urban și mediul rural în funcție de densitatea populației.

Conform Eurostat, datele arată așa:

Concluzie

Afirmația este parțial adevărată. Asta pentru că există două baze de date care stabilesc diferențele de populație în mediul urban și rural în funcție de parametri diferiți, iar Andrei Caramitru nu a precizat pe ce se bazează când a făcut afirmația.

Statisticile interne arată că populația României a fost încă de la începutul anilor 90 concentrată în mediul urban, dar conform Eurostat, afirmația este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.