AUR
„În Polonia, legea interzice activitatea comercială duminica. Ar trebui România să preia modelul polonez?”
Trunchiat
Barometru Factual
Data verificării: 22.09.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 30 august 2022, partidul Alianța pentru Uniunea Românilor- AUR își întreabă urmăritorii de pe Facebook:

“În Polonia, legea interzice activitatea comercială duminica. Ar trebui România să preia modelul polonez?”

Ce verificăm?

Cadrul legislativ pentru activitatea comercială în Polonia și ce acoperă acesta.

Verificare

Magazinele, mallurile și supermarketurile sunt închise duminica în Polonia sub o lege trecută în martie 2018 de partidul președintelui polonez Duda, „Lege și Justiție”.  Legea a fost implementată gradual în ultimii 4 ani: în 2018, magazinele erau deschise doar două duminici pe lună, în 2019 magazinele erau deschise doar o dumincă pe lună și în zilele înainte de sărbători. Din 2020, magazinele vor fi deschise duminica doar înainte de sărbători mari și odată pe lună în 4 luni ale anului. 

Legea nu prevedea însă închiderea tuturor ramuri ale comerțului, permițând funcționarea restaurantelor, oficiilor poștale, cofetăriilor, florăriilor și farmaciilor. Această excepție i-a îndemnat pe mulți comercianți să ofere servicii de poștă în cadrul magazinelor lor, printre cei care au profitat de excepție fiind giganții Lidl, Auchan, Carrefour și Kaufland. 

Guvernul polonez a închis această portiță în februarie 2022, decretând că serviciile poștale trebuie să însumeze mai mult de 40% din venitul unei locații pentru ca aceasta să poată rămână deschisă duminica. Cu toate acestea, celelalte excepții rămân disponibile, și afacerile sunt gata să le folosească: „dacă competiția noastră continuă să profite de portițe ca să poată deschide 7 zile pe săptămână, și noi vom fi forțați să facem la fel” a declarat un purtător de cuvânt pentru Kaufland.

Autoritățile poloneze recunosc că mai este nevoie de muncă pentru ca această lege să fie urmată de comercianți: „Această zi ar trebui să fie petrecută cu familia. Este timpul ca familia să se roage, nu să petreacă timpul în magazin”, a declarat în 25 august Marlena Malag ministrul familiei din Polonia , conform Digi24. „Vom lucra la această idee pentru a o operaționaliza. Trebuie să fie implicat și Inspectoratul de Muncă pentru a pune în aplicare efectiv ceea ce este prevăzut în lege, deoarece legea care interzice activitatea comercială duminica este un act strict”, a mai spus ea. 

Concluzie

Afirmația partidului AUR este trunchiată. Comerțul este într-adevăr interzis duminica în Polonia, dar există 32 de excepții la lege, care acoperă doar comerțul supermarketurilor, al mallurilor și al magazinelor mici.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.