AUR
„Nu există nicio relație contractuală între partidul AUR sau parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor și site-ul 4media.info”
Fals
Barometru Factual
Data verificării: 30.05.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Europa Liberă

Context

Europa Liberă a publicat pe 30 mai 2022 un articol despre finanțarea AUR și despre site-ul 4media.info care promovează partidul, dar și mesaje pro-ruse. 

Reporterul Europa Liberă mai notează că „liderii AUR au avut dedicate, în ultima perioadă, numeroase articole pe 4media.info. Printre ei și Marius Lulea, important sponsor al partidului”. 

Contactați de reporterul Europa Liberă, cei de la AUR au spus că: „Nu există nicio relație contractuală între partidul AUR sau parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor și site-ul 4media.info”. 

AUR lasă astfel să se înțeleagă că nu există vreo legătură între AUR și acest website. 

Ce verificăm?

Dacă AUR are vreo legătură cu site-ul 4media.info.

Verificare

Site-ul 4media.info a fost înregistrat pe persoană fizică, în 24 august 2020, astfel că, din motive care țin de protecția datelor cu caracter personal (GDPR), deținătorul domeniului nu este public. 

Însă, articolele publicate pe website sunt promovate intens pe pagina de Facebook de unde aflăm că “4MEDIA.INFO este un proiect media independent în care se prezintă opinii, interviuri și evenimente interne și internaționale”.

Majoritatea articolelor de pe site sunt semnate de redacție sau de un anume Matei Alexandru, după cum a notat și reporterul Europa Liberă. Acest lucru ridică deja semne de întrebare privind informațiile din conținut. 

Cu o simplă căutare pe google aflăm că numărul de telefon de pe Facebook-ul 4media.info este numărul de telefon folosit și de un alt website înregistrat, tot pe persoană fizică, în decembrie 2020: actiunea.ro 

CE AU ÎN COMUN

 

Și 4media.info și acțiunea.ro își promovează conținutul pe Facebook plătind reclame, însă din datele publice aflăm că mai există un număr de telefon comun folosit de cele două pagini: 

Din nou, printr-o simplă căutare pe google aflăm că  numărul comun descoperit în secțiunea de reclame a paginilor de Facebook este al lui Dorin Marius Lulea, informație pe care o găsim chiar pe site-ul acestuia. Lulea este vicepreședinte în partidul AUR și unul dintre fondatorii acestuia. 

Concluzie

Răspunsul dat de AUR publicației Europa Liberă este o informație falsă. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.