Bogdan Cojocaru (PSD, prefect de Iași)
„Astăzi, am discutat despre motivele care au condus la organizarea acestor acțiuni de protest. Principalele revendicări vizează veniturile salariaților din cadrul Poștei Române. Astfel, conform sindicaliștilor, aproape 80% dintre angajați au un salariu net lunar sub 1.700 de lei”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 20.06.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 7 iunie 2022, după ce a participat la o întâlnire cu o delegație a sindicaliștilor de la Poșta Română, prefectul de Iași, Petru Bogdan Cojocaru, a scris pe Facebook:

Astăzi, am discutat despre motivele care au condus la organizarea acestor acțiuni de protest. Principalele revendicări vizează veniturile salariaților din cadrul Poștei Române. Astfel, conform sindicaliștilor, aproape 80% dintre angajați au un salariu net lunar sub 1.700 de lei”.

Ce verificăm?

Câți dintre angajații Poștei Române au un salariu net mai mic de 1.700 lei.

Verificare

Poșta Română are aproape 25.000 angajați. Factual.ro a adresat o solicitare instituției, pentru a clarifica numărul de angajați care primesc mai puțin de 1.700 de lei lunar. Potrivit răspunsului primit, sunt 4.000 angajați ai Poștei Române care au un venit salarial net sub 1.700 lei (un procent de 16% din numărul total de angajați).

 Dintre aceștia, doar 50% sunt angajați cu normă întreagă, 35% au normă de 0,75 (6 ore/zi), iar 15% sunt angajați cu jumătate de normă.


Concluzie

Afirmația prefectului de Iași este falsă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.