Carmen Avram (PSD)
„Problema e că turcii şi-au făcut o tradiţie din a pescui ilegal în apele româneşti, pentru că, la ei, nu prea mai au ce scoate din mare. Deseori, vasele lor nici nu pot fi oprite. E bine că a fost votat recent, în PE, Regulamentul de control al pescuitului, care va da Poliției de Frontieră şi ANPA posibilitatea de a identifica mai uşor intruşii din apele teritoriale ale României.”
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 06.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În data de 15 martie 2021, Carmen Avram, europarlamentar PSD, a declarat, pe pagina sa de Facebook:

„Problema e că turcii şi-au făcut o tradiţie din a pescui ilegal în apele româneşti, pentru că, la ei, nu prea mai au ce scoate din mare. Deseori, vasele lor nici nu pot fi oprite. E bine că a fost votat recent, în PE, Regulamentul de control al pescuitului, care va da Poliției de Frontieră şi ANPA posibilitatea de a identifica mai uşor intruşii din apele teritoriale ale României.”

Ce verificăm?

Dacă turcii pescuiesc ilegal în România și dacă există vreun regulament de control al pescuitului votat recent în Parlamentul European.

Verificare

Pe 14 martie 2021, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat acțiuni de pescuit ilegal efectuate de marinari turci, la 49 de mile marine de localitatea Sf. Gheorghe (reprezentând aproximativ 90 de km terestru), conform unui comunicat oficial transmis de Poliția de Frontieră. 

Imaginea postată de Carmen Avram pe pagina sa de Facebook, pe care a asociat-o incidentului prezentat mai sus, datează din ianuarie 2021, atunci când o publicație turcească anunța că o navă ucraineană sub pavilionul Palau a fost grav avariată în urma unei furtuni, în apropiere de coasta turcă Bartin.

 

Organizația Internațională EUROFISH, o structură care contribuie la dezvoltarea pescuitului și acvaculturii în Europa, aprecia, într-o publicație despre industria pescuitului din Turcia, faptul că, în 2016, Turcia a fost cel mai mare producător de biban de fermă din lume și, de asemenea, cel mai mare exportator de produse de biban de mare la nivel global. Aproape toate importurile extracomunitare de biban de mare provin din Turcia și este, în același timp, unul dintre cei mai mari producători de doradă din lume.

În 11 martie 2021, Parlamentul European prezenta, într-un briefing de presă, faptul că europarlamentarii au convenit să folosească noile tehnologii pentru a aplica mai bine regulile de pescuit și pentru a îmbunătăți securitatea și transparența. Astfel, Parlamentul European și-a asumat să înceapă negocierile cu privire la modificarea unor reglementări legislative privind noul sistem de control al pescuitului, apărut pentru prima oară în 2010. Totuși, trebuie luat în considerare că Turcia nu este stat membru al UE și că încă este în vigoare regulamentul aplicabil încă din 2010.

Analizând informațiile Poliției de Frontieră, se pot identifica momentele din ultimii ani în care marinarii turci au fost surprinși pescuind ilegal în apele românești, dar și au acționat autoritățile noastre:

  • iulie 2006 – acțiune soldată cu remorcarea navei;
  • ianuarie 2009 – au fost deschise dosare penale pentru lipsa licenței sau a autorizației pentru pescuit, ori a documentelor legale pentru conducerea navei;
  • martie 2009 – deschiderea cercetărilor pentru săvârșirea acelorași infracțiuni;
  • aprilie 2010 – efectuare de controale preliminare la bordul navei și deschiderea cercetărilor penale;
  • februarie 2012 – somarea și escortarea pescadorului turcesc;
  • octombrie 2013 – somarea personalului naval și deschiderea cercetărilor penale;
  • iunie 2016 – confiscarea pescadorului, dispunerea arestului preventiv pentru inculpații turci și trimiterea acestora în judecată;
  • februarie 2019 – confiscarea mărfii pescuite.

În comunicatul oficial din februarie 2019, aceeași sursă menționa căPescuitul ilegal săvârșit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acțiunilor comune desfășurate de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a fost reținută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone pește specia calcan și au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.”

Concluzie

Afirmația lui Carmen Avram este trunchiată. Este adevărat că marinarii turci au acțiuni de pescuit ilegal în apele românești, dar Parlamentul European nu a adoptat încă regulamentul despre care ea vorbește, ci doar a dat drumul unor negocieri. În plus, aceasta a ales să ilustreze afirmația cu o imagine care nu are legătură cu pescuitul ilegal.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.