Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Niciun leu, niciun euro nu trebuie să finanțeze războiul lui Putin! Dar nicio țară europeană nu a sancționat angajații companiilor producătoare care au reprezentare în mai multe state, cum sunt, de exemplu, cei 2.500 de angajați români ai TMK Artrom din Slatina.”
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 26.04.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 22 martie 2022, deputatul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook:

Niciun leu, niciun euro nu trebuie să finanțeze războiul lui Putin! Dar nicio țară europeană nu a sancționat angajații companiilor producătoare care au reprezentare în mai multe state, cum sunt, de exemplu, cei 2.500 de angajați români ai TMK Artrom din Slatina.”

Ce verificăm?

Cum a fost sancționată compania TMK Artrom și dacă sancțiunile au fost aplicate de stat.

Verificare

În 2014, după anexarea Crimeei, Consiliul Uniunii Europene a aprobat un regulamentprivind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei” pentru „persoanele fizice care (…) au fost identificate de Consiliu ca fiind responsabile pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și persoanele fizice sau juridice, entitățile și organismele asociate cu acestea”.

În martie 2022, în urma războiului început de Rusia în Ucraina, lista cu persoane fizice care fac obiectul regulamentului a fost actualizată. Una dintre persoanele vizate de sancțiuni este Dmitri Alexandrovich Pumpianski, fost președinte* al consiliului de administrație al PJSC Pipe Metallurgic Company (cunoscută și sub numele de Trubnaya Metallurgicheskaya Kompaniya PAO-TMK PAO). 

(*a demisionat din această funcție la scurt timp după ce a fost adăugat pe listă)

TMK Artrom este una din filialele TMK PAO și unul din cei mai mari producători de oțeluri și țevi din România, compania fiind fondată în 1982. Cele două unități de producție sunt localizate în Slatina (fabrica de țevi) și în Reșița (combinatul siderurgic).

În urma includerii oligarhului Dmitri Pumpianski pe lista menționată mai sus, conturile TMK Artrom au fost închise și, conform unei adrese trimise Guvernului de către companie, cei 2350 angajați nu și-au primit salariile. Decizia de blocare a conturilor a venit din partea băncilor, acestea susținând că „aplică regulamentele Europene și dispoziții legale interne cu privire la aplicarea sancțiunilor economice împotriva Rusiei decise în urma agresiunii împotriva Ucrainei”.

În plus, scoaterea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT a afectat relațiile comerciale ale companiei TMK Artrom cu firmele românești pentru care importa produse metalurgice din Rusia.

Notă: ANAF a emis un ordin de blocare a fondurilor companiei în 24 martie 2022, după ce Marcel Ciolacu a dat declarația (22 martie 2022).

Concluzie

Declarațiile făcute de Marcel Ciolacu sunt false. Angajații companiei TMK Artrom nu și-au mai primit salariile, iar conturile au fost blocate de bănci în urma „includerii dlui D.A. Pumpyansky în anexa cu persoanele supuse sancțiunilor a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2022/396 din 9 martie 2022 a Regulamentului nr. 269/2014 al Consiliului UE”. De asemenea, „Băncile au invocat de regulă propriul sistem de compliance și interpretarea lor asupra modului de aplicare al regulamentului 269/2014 al Consiliului Europei”. Deci, statul român nu a sancționat în niciun fel compania.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.