Claudiu Manda (PSD)
„Măsurile luate în ultimul an și jumătate de guvernele Orban și Cîțu au dus: la creșterea explozivă a prețurilor la produsele alimentare, medicamente și a facturilor la utilități (+7% la paine, +7% la mălai, +22% la fasole, +13% la ulei comestibil, +8% la brânză, +20% la energie electrică)".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 09.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 1 aprilie 2021, Claudiu Manda, europarlamentar PSD, a scris pe Facebook:

„Măsurile luate în ultimul an și jumătate de guvernele Orban și Cîțu au dus: la creșterea explozivă a prețurilor la produsele alimentare, medicamente și a facturilor la utilități (+7% la paine, +7% la mălai, +22% la fasole, +13% la ulei comestibil, +8% la brânză, +20% la energie electrică)”.

Ce verificăm?

Cum au evoluat prețurile.

Verificare

În buletinele statistice ale prețurilor, Institutul Național de Statistică prezintă, comparativ cu alte perioade din an sau chiar cu ani precedenți, situația creșterii prețurilor la diverse bunuri și servicii din România, în baza unor algoritmi bine stabiliți, raportat la rata inflației.

În luna ianuarie 2021, raportul arăta, la capitolul destinat dinamicii prețurilor (pagina 43), evoluţia preţurilor bunurilor şi serviciilor de consum în luna ianuarie 2021 faţă de aceeași perioadă din 2020. 

În cadrul grupei de mărfuri alimentare și nealimentare, creșteri importante de preţuri s-au înregistrat pentru următoarele: 

– fasole boabe (+17,0%), ulei, slănină, grăsimi (+8,9%), produse de morărit și panificație, fructe proaspete (+5,3%), pește și conserve din pește (+4,6%), conserve din fructe (+4,2%), alte produse alimentare (+3,8%), carne, preparate și conserve din carne, lapte și produse lactate, zahăr, produse zaharoase și miere de albine (+3,6%), băuturi alcoolice (+2,9%), ouă (+2,7%), cacao și cafea (+2,0%), energie electrică (+17,4%)

Prețurile au scăzut pentru cartofi (-28,7%), citrice și alte fructe meridionale (-4,9%), alte legume și conserve de legume (-0,6%).

De asemenea, Institutul Național de Statistică arată, în buletinul statistic de prețuri pentru luna noiembrie 2020 (pagina 22), diferențe majore față de aceeași perioadă a anului anterior, adică: fasole boabe (+18,4%), fructe proaspete (+9,5%), carne, preparate și conserve din carne (+5,6%), ulei, slănină, grăsimi (+5,1%), produse de morărit și panificație (+5,0%), pește și conserve din pește (+4,7%), lapte și produse lactate (+4,3%), conserve din fructe (+4,2%), zahăr, produse zaharoase și miere de albine (+3,3%), băuturi alcoolice (+2,9%), ouă (+2,8%), cacao și cafea (+2,0%), alte legume și conserve de legume (+1,7%).

Concluzie

Afirmațiile lui Claudiu Manda sunt parțial adevărate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețurile la produsele menționate de politician au crescut,   însă procentele menționate sunt mai mari decât datele oficiale de la Institutul Național de Statistică.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.