Claudiu Manda (PSD)
„ [...] Banca Națională a României confirmă că guvernul Cîțu a dus România în faliment și că se va înregistra o prăbușire economică în primul trimestru al acestei guvernări”.
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 09.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Claudiu Manda, europarlamentar şi preşedinte al PSD Dolj, a scris, în 6 aprilie 2021, că BNR a afirmat, în mod oficial, că economia naţională va înregistra o scădere drastică în primul trimestru al guvernării Cîţu: 

BNR confirmă eșecul economic al guvernării Cîțu pentru primul trimestru.

În timp ce premierul Cîțu face declarații halucinante despre creșterea economică din primele luni ale acestui an, Banca Națională a României confirmă că guvernul Cîțu a dus România în faliment și că se va înregistra o prăbușire economică în primul trimestru al acestei guvernări”.

Ce verificăm?

Dacă Banca Naţională a României a prognozat o scădere economică semnificativă pentru primul trimestru al anului în curs.

Verificare

Primul trimestru al guvernului Cîţu, învestit în 23 decembrie 2020, este practic primul trimestru al anului 2021.

Claudiu Manda citează ca sursă a afirmaţiilor sale un articol stiripesurse.ro, care se bazează pe informaţii din şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 15 martie 2021.

Consiliul de administrație discută şi adoptă deciziile de politică monetară pe baza datelor și analizelor privind caracteristicile recente și perspectiva evoluțiilor macroeconomice pe termen mediu. 

Minuta şedinţei din 15 martie arată că pentru primul semestru din 2021, membrii Consiliului iau în calcul un ritm de redresare economică inferior celui din ultimul trimestru al anului trecut, când recuperarea a depăşit aşteptările:

În ceea ce privește perspectiva apropiată, s-a convenit că redresarea activității economice va decelera probabil puternic în semestrul I 2021, după ritmul mult peste așteptări din trimestrul IV 2020 (…)”.

Nici pentru întreg anul curent nu este vorba de scădere economică, membrii Consiliului arătând că: economia va crește probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior”.

Termenul „faliment” apare doar în contextul incertitudinilor generate de al treilea val pandemic şi ritmul vaccinării, care, împreună cu încetarea măsurilor de sprijin guvernamental, ar putea duce la restructurări sau faliment în cazul anumitor companii.

Într-o altă şedinţă, din ianuarie 2021, Consiliul BNR considera că, pe ansamblul trimestrelor IV 2020 și I 2021, va avea loc o redresare neîntreruptă a activităţii economice.

Concluzie

Afirmaţia lui Claudiu Manda este falsă. În 15 martie, membrii consiliului de administrație al Băncii Naționale a României au estimat că, în primul semestru al acestui an, va continua recuperarea economică, doar că mai lent decât în trimestrul IV al anului trecut – și nu că se va înregistra o prăbuşire a economiei. Mai mult, în minuta şedinţei se previzionează că economia va crește în acest an mai alert decât se anticipa şi că este posibilă recuperarea într-o mare măsură a pierderii din PIB provocate de pandemie.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.