Claudiu Năsui (USR )
„Știți unde dă statul cea mai mare subvenție agricolă? La tutun.”
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 01.07.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 7 iunie 2019, Claudiu Năsui, deputat USR, a făcut următoarea afirmație referitoare la subvențiile agricole oferite de stat. 

 

„Știți unde dă statul cea mai mare subvenție agricolă? La tutun.”

 

Ce verificăm?

Care este cea mai mare subvenție agricolă pe care o oferă statul român.

Verificare

Anual, statul oferă subvenții agricole per hectar prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA). Plățile sunt făcute prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În 2019 plafoanele plăților au fost stabilite prin H.G 159/2019.

 

Ele sunt disponibile și pe site-ul APIA. Vedem că statul oferă 6 tipuri de subvenții agricole. Cea mai mare subvenție/ha se oferă pentru tutun. Topul arată în felul următor:

 

  1. Tutun – 1487 euro/hectar
  2. Hamei – 381 euro/hectar
  3. Sfecla de zahăr – 77 euro/hectar
  4. Culturi amplasate pe teren arabil – 14 euro/hectar
  5. Fibră – 7 euro/hectar

 

Totuși, în ciuda faptului că tutunul are cea mai mare subvenție pe hectar nu are cel mai mare plafon maxim. Tutunul are un plafon maxim de 1.656 milioane de euro în timp ce sfecla de zahăr are un plafon de 1.816 milioane de euro.  

 

Plafonul reprezintă suma totală maximă care poate fi alocată pentru o cultură. Cu toate că subvenția per hectar la tutun este mai mare, sfecla de zahăr are o sumă mai mare alocată.

Concluzie

Afirmația lui Claudiu Năsui este trunchiată pentru că suma totală maximă acordată este pentru culturile de sfeclă de zahăr, dar tutunul are cea mai mare subvenție la hectar. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.