Claudiu Năsui (USR PLUS )
„România a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit de cont curent din ultimii 10 ani."
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 23.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut, pe 18 martie 2019, următoare declarație:

„România a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit de cont curent din ultimii 10 ani. În creștere cu 58% față de 2017, când creștea și atunci vertiginos. […] Dacă în 2014, economia română exporta aproximativ la fel de mult cât importa, în 2018 am ajuns să importăm cu 9,4 miliarde de euro mai mult decât exportăm.”

Ce verificăm?

Dacă cel mai mare deficit de cont curent din ultimul deceniu a fost înregistrat în 2018.

Verificare

Pe înțelesul tuturor (și cu simplificările de rigoare) contul curent este diferența dintre exporturi și importuri. El este important pentru că din exporturi obținem valuta pe care o folosim ca să ne achităm importurile. Dacă importăm mai mult decât exportăm, atunci ne trezim cu un minus de valută pe care trebuie să-l luăm de undeva și acel undeva înseamnă împrumuturi care costă și care trebuie returnate.

“Contul curent al balanței de plăți este un indicator sintetic care exprimă diferența dintre exportul şi importul de mărfuri, bunuri şi servicii, corectată cu balanţa veniturilor primare (de genul repatrierilor de profit ale firmelor cu capital străin) şi cu balanţa veniturilor secundare (de genul remiterilor de la muncitorii români de peste hotare)”, potrivit explicației unui specialist al Băncii Naționale a României.

Cifrele care reprezintă deficitul (sau excedentul, dacă este cazul) de cont curent sunt urmărite de Banca Națională a României și pot fi găsite aici. Comparăm datele de la fiecare final de an pentru perioada 2009-2018.

Potrivit datelor furnizate de BNR, în ultimii zece ani suntem constant pe deficit de cont curent. Cel mai mare a fost înregistrat în 2018, de 9.41 miliarde euro, iar cel mai mic a fost înregistrat în 2014, când România avea o diferență de 686 milioane de euro între ce importa și ce exporta.

Folosind regula de trei simplă, vedem că în 2018, deficitul de cont curent a crescut cu 57,7% față de 2017.

Concluzie

Afirmațiile lui Claudiu Năsui sunt adevărate. Cel mai mare deficit de cont curent din ultimii 10 ani a fost înregistrat în 2018.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.