Cristina Burciu (PNL, deputat)
„România a înregistrat în ultima perioadă una dintre cele mai puternice creşteri ale afacerilor din comerţul cu amănuntul la nivelul Uniunii Europene”.
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 27.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: cdep.ro

Context

Cristina Burciu, deputat PNL (fost PSD, până în 2019), a afirmat, într-un comunicat de presă din 12 august 2021, că: „România a înregistrat în ultima perioadă una dintre cele mai puternice creşteri ale afacerilor din comerţul cu amănuntul la nivelul Uniunii Europene”.

Ce verificăm?

Dacă România a înregistrat în ultima perioadă una dintre cele mai puternice creşteri ale afacerilor din comerţul cu amănuntul la nivelul Uniunii Europene.

Verificare

Comerțul cu amănuntul – definit de ordonanța nr. 99/2000 – este activitatea desfășurată de comercianții care vând produse, de regulă, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora”. Cu alte cuvinte, este acel proces comercial desfășurat în puncte de vânzare ca piețele sau magazinele.

În 4 august 2021, Eurostat a publicat o statistică europeană privind cifrele de afaceri înregistrate în comerțul cu amănuntul la nivelul statelor membre. Potrivit instituției europene, România s-a numărat printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în iunie 2021. 

În rândul țărilor pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Irlanda (9,4%), Germania şi Letonia (4,2%) şi Lituania (2%). Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată în Malta (-3%), Austria (-2,7%) şi Croaţia (-2,6%). 

Pe de altă parte, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2020, s-a înregistrat în Bulgaria (22,7%), Lituania (15,3%), Slovenia (12,8%), Estonia (12,2%) şi România (12,1%), singura scădere fiind în Luxemburg (-3,2%).

Și în lunile precedente România a avut una dintre cele mai mari creşteri a volumului comerţului cu amănuntul dintre țările europene. În luna mai, țara noastră a fost a cincea țară cu cea mai mare creștere (18.5%), iar în luna aprilie a fost a treia (41.8%), însă asta după ce în primele trei luni ale anului a înregistrat cifre relativ mici.

Sursa datelor: Eurostat

Institutul Național de Statistică publică aici, în fiecare lună, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete). Cele mai recente cifre sunt cele din luna iunie 2021. Potrivit datelor transmise de INS pe anul 2021, România a înregistrat majoritar cifre în creştere, cu excepția lunii mai

Concluzie

Afirmațiile deputatului PNL Cristina Burciu sunt adevărate. România a înregistrat în ultimele luni una dintre cele mai mari creşteri ale afacerilor din comerţul cu amănuntul la nivelul Uniunii Europene.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.