Dacian Cioloș (PLUS)
„Guvernul PSD a fost atenționat de Comisia Europeană încă din primăvara anului 2017 despre depășirea plafonului de deficit bugetar.”
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 13.03.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24.ro

Context

Dacian Cioloș – europarlamentar și președinte al PLUS – a făcut următoarea afirmație pe 9 martie 2020 într-un editorial publicat pe Digi24.ro, cu referire la depășirea plafonului de deficit bugetar de către România:

„Guvernul PSD a fost atenționat de Comisia Europeană încă din primăvara anului 2017 despre depășirea plafonului de deficit bugetar.”

Ce verificăm?

Dacă PSD a fost atenționat de Comisia Europeană încă din primăvara anului 2017 despre depășirea plafonului de deficit bugetar.

Verificare

Comisia Europeană a publicat în 14 februarie 2020 un raport prin care constată că România nu respectă criteriul deficitului definit în Tratatului de funcționare al UE, și anume acela că deficitul bugetar nu poate depăși 3% din PIB..

Bruxellesul atrage atenția în acest raport că, încă din 2016, România a urmărit o politică fiscală bazată pe reduceri de impozite și pe creșterea de cheltuieli, astfel încât potrivit celei mai recente prognoze de iarnă a Comisiei Europene, deficitul a crescut de la 0,2% în 2015 la 3,9% în 2019. 

Raportul adoptat de CE mai subliniază că, începând din primăvara anului 2017, Consiliul European a emis recomandări de două ori pe an la care „România nu a răspuns cu o acțiune eficientă, având abateri semnificative în mod repetat de la ajustările recomandate. Autoritățile au făcut derogări în mod sistematic de la normele fiscale naționale, ceea ce le face în mare măsură ineficiente”.

Toate rapoartele pot fi urmărite aici. Vedem că primul document este o „scrisoare de avertizare timpurie” din februarie 2017 care menționează că„deficitul public al României pentru 2016 a crescut brusc, comparativ cu anul precedent, la 2,8% din PIB”.

Prin raportul din martie 2020, Comisia Europeană a confirmat„deschiderea unei proceduri de deficit excesiv împotriva României este justificată”. 

Câteva săptămâni mai târziu, pe 4 martie 2010, CE a propus Consiliului să inițieze această. Recomandarea CE prevede ca România să urmeze o traiectorie de ajustare durabilă și credibilă pentru a pune capăt deficitului excesiv până în 2022, cel târziu.

Aici, Comisia reiterează că „încă din 2016, România a derogat în mod sistematic și repetat de la regulile fiscale consacrate în cadrul fiscal național, ceea ce le face în mare măsură ineficiente”:

România este din  martie 2016 pe lista statelor UE cu probleme de deficit bugetar.

Consiliului este cel care trebuie să ia o decizie cu privire la existența unui deficit excesiv în România și adoptarea recomandării acestuia privind traiectoria de ajustare și termenul limită la care România ar trebui să pună capăt situației, după cum a anunțat Comisia Europeană.

Concluzie

Afirmația europarlamentarului Dacian Cioloș este trunchiată. Este adevărat că Guvernul PSD a fost atenționat încă din primăvara anului 2017 despre depășirea plafonului de deficit bugetar, dar Comisia Europeană menționează că problemele au apărut încă din 2016, când guvernul era condus chiar de Dacian Cioloș.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.