Dacian Cioloș (PLUS)
„În București și în județul Ilfov au intrat aproximativ 35% dintre cele 1,5 milioane de mașini second-hand intrate în țară în ultimii doi ani.”
Fals
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 29.08.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Gabriela Firea, primarul Bucureștiului a propus o taxă de poluare pentru mașinile înmatriculate în alte județe, în 19 august 2019, Dacian Cioloș – europarlamentar și președinte al partidului PLUS – a scris pe Facebook: 

Nu poți, ca lider PSD, după ce, ca partid aflat la guvernare, ai dat liber la achiziția din UE a tuturor tipurilor de mașini, indiferent de vechime și de motorizare, să impui acum norma de poluare. În București și în județul Ilfov au intrat aproximativ 35% dintre cele 1,5 milioane de mașini second-hand intrate în țară în ultimii doi ani.

Ce verificăm?

Câte mașini second-hand au intrat în țară și în București - Ilfov în ultimii doi ani.

Verificare

Statistici privind numărul autoturismelor înmatriculate în România sunt disponibile pe site-urile: Institutului Național de Statistică (INSSE), Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sau chiar la Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Am găsit date complete pentru 2017, 2018 și primul trimestru din 2019  la Institutul Național de Statistică

Situația centralizată arată numărul autoturismelor importate de ocazie– adică mașinile second-hand aduse în România din alte țări.  

Ne-am uitat și la numărul de mașini noi înmatriculate în zona București- Ilfov și în țară. 

Reiese că înmatriculăm mult mai multe mașini second hand, dar cele mai multe mașini noi sunt înregistrate în București. 

Concluzie

Afirmațiile președintelui PLUS Dacian Cioloș sunt false. Asta pentru că 9.78% din cele 1.104.745 mașini second hand din țară sunt înregistrate în București-Ilfov.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.