Daniel-Cătălin Zamfir (PSD, senator)
„România se împrumută, astăzi, cu 4,55%. La 1 noiembrie, când era Teodorovici ministru de Finanţe, acesta s-a împrumutat cu 4,05%.”
Trunchiat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 29.12.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea.net

Context

Senatorul Daniel- Cătălin Zamfir, fost membru PNL și proaspăt membru PSD, a făcut următoarea afirmație pe 18 decembrie 2019:

„România se împrumută, astăzi, cu 4,55%. La 1 noiembrie, când era Teodorovici ministru de Finanţe, acesta s-a împrumutat cu 4,05%.”

Ce verificăm?

Dobânda la care ne împrumutăm.

Verificare

Guvernul condus de Ludovic Orban a fost validat de parlament  pe 4 noiembrie 2019. Până la acea dată, executivul a fost condus interimar de către fostul lider PSD Viorica Dăncilă și echipa sa. 

Revenind la împrumuturile României, o statistică privind dobânzile la care se realizează împrumuturile tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, deci inclusiv a noastră, este disponibilă pe site-ul Băncii Europene Centrale (ECB).

Pentru România datele pentru toți anii sunt disponibile aici

Din cifrele recente vedem că pentru luna noiembrie 2019, România a avut o dobândă la împrumut de 4,29%. Pentru luna octombrie, aceasta a fost ceva mai mică, de 4,12%. Cifrele pe luna decembrie nu sunt încă disponibile. 

 

Pe site-ul ECB nu sunt disponibile dobânzile pe zile, dar e de menționat că în 2019, cele mai mari dobânzi de împrumut au fost înregistrată în mai (de 4,93%) și în  aprilie (de 4,91%). În acea periadă la guvernare era PSD, iar în funcția de ministru al Finanțelor – Eugen Teodorovici (29 ianuarie 20184 noiembrie 2019). 

Ca idee, lunile august, septembrie și octombrie din 2019 au fost și cele în care fostul ministru al Finanțelor a luat împrumuturi la cea mai mică dobândă – 4,12%. Pe cea mai mare a înregistrat-o în iulie 2018 – 5,05%.

Concluzie

Afirmația senatorului Daniel Zamfir este trunchiată. Evident că pot exista fluctuații ale dobânzilor la zi, însă Banca Europeană Centrală publică doar date lunare. Bazat pe aceste cifre, putem spune că într-adevăr, pare că dobânda este din nou pe un trend ascendent, după ce câteva luni fostul guvern, prin Eugen Teodorovici, a reușit să o stabilizeze. Totuși, pe toată durata primei jumătăți a anului, dobânzile au fost mult mai sus ca acum.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.