Daniel-Cătălin Zamfir (PSD, senator)
„E adevărat că ne împrumutăm scump acum, dar era cu totul și cu totul alt context. Acum, de când s-a pornit războiul din Ucraina, Polonia se împrumută cu 65% mai scump decât se împrumuta acum câteva luni de zile. Până și Austria se împrumută cu 400% mai mult față de cât se împrumuta acum câteva luni.”
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 30.05.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: RFI

Context

După izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, statele din Uniunea Europeană au început să se împrumute la dobânzi mai mari. În acest context, senatorul Daniel Zamfir de la PSD a făcut următoarele afirmații: 

„E adevărat că ne împrumutăm scump acum, dar era cu totul și cu totul alt context. Acum, de când s-a pornit războiul din Ucraina, Polonia se împrumută cu 65% mai scump decât se împrumuta acum câteva luni de zile. Până și Austria se împrumută cu 400% mai mult față de cât se împrumuta acum câteva luni. Important este ce faci cu banii pe care-i împrumuți. Criticile mele și ale partidului meu la adresa lui Cîțu atunci erau destinația banilor. Este foarte important ce faci cu banii cu care te împrumuți. Dacă a fost stimul în economie, așa cum trebuie să facem acum, e un lucru bun, care se va cunoaște rapid.”.

Ce verificăm?

Cu ce dobânzi se împrumută țările din UE.

Verificare

Pentru că senatorul PSD sugerează o comparație între guvernarea actuală și cea precedentă, am luat drept reper ultima lună de mandat a fostului guvern condus de Florin Cîțu, respectiv noiembrie 2021.

 

Conform datelor Băncii Centrale Europene datele arată așa: 

Rezultă următoarele: 

  • Austria avea în noiembrie 2021 o rată a dobânzii de – 0.01% , iar în aprilie 2022 aceasta a crescut la 1.29%. Este important de menționat că statul a plecat de o la o dobândă negativă. 
  • În cazul Poloniei, rata dobânzii era, în noiembrie 2021, de 3,12% și a ajuns în aprilie 2022 la 5.96%. Creșterea, în luna aprilie, era de 91%.
  • România avea în noiembrie 2021 o rată a dobânzi de 5.11% și în aprilie 2022 de 6,61%. Este în continuare cea mai mare rată a dobânzii din toată Uniunea Europeană, ceea ce demonstrează că economia României prezintă cea mai mică încredere pentru creditori, din tot spațiul comunitar.

 

Concluzie

Afirmația lui Daniel Zamfir este trunchiată. Chiar dacă, după invazia Rusiei în Ucraina, dobânzile au crescut considerabil, datele arată că trendul era unul ascendent încă de anul trecut. Situația României nu s-a îmbunătățit cu nimic. Țara noastră se împrumută în continuare la cele mai mari dobânzi din UE.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.