Darius Vâlcov
„Au administrat anul trecut zece miliarde de euro, banii aceştia din contribuţii ai românilor în ultimii doi ani, conform datelor lor, au avut un randament al acestor bani de 2,14%, putem să spunem 2,2 în condiţiile în care anul trecut inflaţia a fost de 3,2.”
Parțial Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 01.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Adevărul

Context

În 25 februarie, Darius Vâlcov a făcut următoarea declarație referitoare la administratorii fondurilor de pensii private:

„Au administrat anul trecut zece miliarde de euro, banii aceştia din contribuţii ai românilor în ultimii doi ani, conform datelor lor, au avut un randament al acestor bani de 2,14 la sută, putem să spunem 2,2 în condiţiile în care anul trecut inflaţia a fost de 3,2.”

Ce verificăm?

- Care este suma administrată anul trecut de fondurile private de pensii.
- Care a fost randamentul acestor bani și care a fost inflația.
- Care a fost randamentul anual al Pilonului 2 de Pensii în ultimii doi ani.

Verificare

Declarația lui Darius Vâlcov vine pe fondul efectelor OUG 114/2018 asupra Fondurilor Private de Pensii. Administratorii acestora sunt nemulțumiți de modificările produse asupra legii 411/2004.

Înainte de modificarea făcută prin OUG, legea impunea prin art. 60:

„Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Băncii Naționale a României la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro.”

După ordonanță, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii nu mai este unul fix, ci este unul care depinde de valoarea contribuțiilor. Textul nou este următorul:

Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților, respectiv:

  1. 5% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este sub 100 milioane euro;
  2. 7% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este între 100 milioane euro și 500 milioane euro;
  3. 10% din valoarea contribuțiilor, dacă aceasta este peste 500 milioane euro;”.

Conform articolului 90 din OUG 114/2018, Administratorii Fondurilor de Pensii Private au timp până la 30 iunie 2019 să verse 50% din noul capital social minim prevăzut.

De exemplu, dacă un Fond de Pensii Private gestionează contribuții în valoare de 101 de milioane de euro, trebuie să își mărească capitalul social de la 4 milioane de euro la peste 7 milioane de euro

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) este nemulțumită de modificarea legată de capitalul social și a declarat că:

“Sperăm ca dialogul instituţional cu decidenţii relevanţi să ducă la modificarea OUG 114/2018 în sensul reconsiderării cerinţelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile şi deci la dezvoltarea şi pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare.”

APAPR a comunicat că suma administrată de fondurile private de pensii a fost de 10,2 miliarde de euro, dar a pus la dispoziția publicului  și un grafic în care prezintă randamentul cumulat și randamentul anual al fondului de pensii private.

Randamentul arată câți bani au fost câștigați de fondul privat de pensii în urma investițiilor făcute din contribuțiille românilor.

Datele pentru ultimii doi ani sunt următoarele:

Putem vedea că inflația a rămas într-adevăr neschimbată în cei doi ani, iar din datele oferite de APAPR rezultă că randamentul anual total a fost de :

  • 4,2 % pentru 2017
  • 1% pentru 2018

APAPR mai menționează că randamentul a scăzut în 2018 și este sub valoarea inflației din cauza schimbărilor legislative.

Concluzie

Afirmația lui Darius Vâlcov este parțial falsă. Are dreptate când spune că fondurile private de pensii au administrat 10 miliarde de euro anul trecut, dar a ales să prezinte date din ultimii doi ani, în așa fel sectorul pensiilor private să cadă într-o lumină proastă în ochii publicului.

Teoretic, randamentul de 2,14 % despre care vorbește el, ar trebui să fie media randamentului din anii 2017 și 2018. Chiar și-așa, la un calcul simplu, valoarea corectă este de 2,6%.

Însă, dacă avem în calcul o medie a randamentului pensiilor private de la înființare până în prezent, aceasta este de peste 8% conform datelor furnizate de APAPR.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.