Cătălin Drulă (Președinte USR, deputat)
„De când s-a declanşat războiul au intrat 44 de nave sub pavilion rusesc în portul Constanţa, care-şi descarcă mărfurile, deci lucrurile merg, în comerţ, ca în mod normal, cu un stat care produce crime de război, care produce orori".
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 26.04.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: TVR, min. 38:08

Context

În contextul în care invazia Federației Ruse în Ucraina a dus la creșterea presiunilor în interiorul Uniunii Europene pentru reducerea legăturilor economice și comerciale cu Rusia, Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a declarat pe 5 aprilie 2022: „De când s-a declanşat războiul au intrat 44 de nave sub pavilion rusesc în portul Constanţa, care-şi descarcă mărfurile, deci lucrurile merg, în comerţ, ca în mod normal, cu un stat care produce crime de război, care produce orori”.

Ce verificăm?

Câte nave sub pavilion rusesc au intrat în Portul Constanța de la izbucnirea războiului din Ucraina și până la data declarației lui Cătălin Drulă.

Verificare

Autoritatea Navală Română ne-a comunicat că în perioada 24 februarie – 5 aprilie 2022 au intrat în portul Constanța 25 de nave cu pavilion rusesc după cum urmează:

  • zona Nord – 20 de nave ce au transportat cărbune, metanol, păcură, motorină, laminate, antracit, fontă, țiței, ciment, celuloză, îngrășământ
  • zona Sud 4 nave ce au transportat fertilizator, echipamente, uree
  • zona Midia – 1 navă ce a transportat uree

Anul trecut, în perioada februarie – aprilie, în portul Constanța au intrat în total 48 de nave cu pavilion rusesc.

De asemenea, la momentul declarației lui Cătălin Drulă, la nivelul Uniunii Europene nu fusese încă luată decizia de interzicere a intrării în porturile Uniunii Europene a navelor cu pavilion rusesc. Această decizie a fost luată trei zile mai târziu, pe 8 aprilie 2022.

Concluzie

Declarația lui Cătălin Drulă este falsă. De la izbucnirea războiului din Ucraina până la momentul declarației acestuia, în portul Constanța au intrat  25 de nave cu pavilion rusesc, jumătate față de perioada similară a anului trecut. Ulterior a fost luată și decizia de interzicere a intrării în porturile Uniunii Europene a navelor cu pavilion rusesc.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.