Eugen Teodorovici (PSD)
Formularul înseamnă o reducere de costuri sau timp pentru contribuabili. Şi de partea statului înseamnă o reducere. Dacă pe an dăm 10 milioane de Euro ca să trimitem plicurile astea acasă, e o sumă care dispare, plus mentenanţă, tonnere şi multe altele.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 05.03.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Adevărul

Context

Aflat la Târgovişte, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a făcut următoarea declaraţie în legătură cu depunerea online a formularelor fiscale:

Formularul înseamnă o reducere de costuri sau timp pentru contribuabili. Şi de partea statului înseamnă o reducere. Dacă pe an dăm 10 milioane de Euro ca să trimitem plicurile astea acasă, e o sumă care dispare, plus mentenanţă, tonnere şi multe altele.

 

Ce verificăm?

Dacă suma cheltuită pentru a trimite prin poştă documentele menţionate este cea înaintată de Eugen Teodorovici.

Verificare

Pentru a avea o idee asupra sumelor pe care ANAF le foloseşte anual pentru a trimite prin poştă diverse formulare, am verificat datele aferente execuției bugetului pe anul 2017, aşa cum apar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Datele de mai jos corespund  ANAF (celor opt direcţii regionale şi Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili). Trebuie menţionat că sumele din tabel nu reprezintă numai contravaloarea serviciilor poştale, ci includ şi telecomunicaţii sau servicii de internet. Valorile sunt exprimate în lei.

Totalul de 51,222,277.45 lei este echivalentul a 10,992,376.81 Euro, calculat la cursul BNR al zilei de azi, 5 martie 2018.

 

Deşi suma este mai mare decât cele 10 milioane de Euro despre care vorbeşte Eugen Teodorovici, subliniem că aceste costuri nu acoperă doar serviciile poştale, ci şi telecomunicaţiile, radio-TV sau serviciile de internet.

 

Adăugăm şi faptul că alte cheltuieli legate de trimiterea documentelor în format fizic prin poştă, care sunt amintite de ministrul Finanţelor Publice, precum consumabilele folosite (hârtie, tuş imprimantă) sau mentananţa imprimantelor, nu sunt incluse în tabelul de mai sus.  

 

Concluzie

Afirmaţia lui Eugen Teodorovici este parțial adevărată – sumele cheltuite pentru poștă de către ANAF sunt în jurul valorii de 10 milioane de euro în execuția bugetară a anului 2017. Cu toate acestea, pentru că datele din execuțiile bugetare nu sunt suficient de detaliate, nu putem ști cu certitudine dacă din totalul de aproape 11 milioane de euro cheltuit pentru poștă, telecomunicații și alte servicii precum cele de internet aproape 90% merg numai către poștă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.