Eugen Tomac (PMP)
„Anual, pe drumurile din România au loc peste 7.500 de accidente rutiere. Au existat şi ani în care am avut peste 3.000 de morţi din accidente rutiere. Anul trecut au fost peste 1.300 de români care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. Infrastructura României nu mai poate fi tratată cu indiferenţă.”
Adevărat
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 18.03.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: România TV

Context

Preşedintele PMP, deputatul Eugen Tomac a făcut pe 15 martie 2019, următoarea afirmație în contextul protestului pentru lipsa de autostrăzi:

„Anual, pe drumurile din România au loc peste 7.500 de accidente rutiere. Au existat şi ani în care am avut peste 3.000 de morţi din accidente rutiere. Anul trecut au fost peste 1.300 de români care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. Infrastructura României nu mai poate fi tratată cu indiferenţă.”

Ce verificăm?

1. Câte accidente rutiere au avut loc în fiecare an
2. Numărul persoanelor decedate în accidente rutiere

Verificare

Ne vom uita la mai multe seturi de date publice, existente online.

Două instituții ale statului dau cifre diferite pentru perioada 2001-2017

Poliția Română pune la dispoziție situația accidentelor rutiere grave și numărul persoanelor decedate în urma acestora din 2001 până în 2017. Situația arată așa:

Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici” (INML) face același lucru pentru numărul deceselor în fiecare raport anual. Le găsiți AICI.

Comparând cifrele celor două instituții publice, observăm că numărul deceselor survenite în urma accidentelor rutiere diferă. INML a raportat din 2001 până în 2017 un număr mai mare de decese, diferența totală fiind de 3.762 de persoane

Conform Codului de Procedură Penală, art. 185, autopsia medico-legală, lucru pe care-l face orice structură INML, „se dispune de către organul de urmărire penală sau de către instanța de judecată, în caz de moarte violentă ori când aceasta este suspectă de a fi violentă sau când nu se cunoaște cauza morții ori există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni”.

Am luat legătura cu un reprezentat al uneia dintre structurile INML din țară și am aflat că legiștii nu sunt obligați să raporteze cifrele deceselor survenite în urma accidentelor rutiere către IGPR. Singurele raportări pe care le fac către inspectorat sunt cele ale autopsiilor pe care le cer explicit polițiștii în urma unui accident grav.

2018

Revenind la statisticile poliției, 2018, găsim date într-un comunicat transmis către agenția de presă Mediafax, la finele lunii noiembrie. Inspectoratul General de Poliție Rutieră spunea că în primele 11 luni ale anului 2018 am avut următoarea situație:

  • 7.771 de accidente rutiere grave
  • 1.685 decese în urma accidentelor
  • 7.365 persoane rănite grav
  • 3.131 de persoane cu răni ușoare

Polițiștii au menționat și cele mai importante trei cauze ale accidentelor: indisciplina pietonală, neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor și viteza excesivă. Aceleași date statistice arată că și în 2016 și în 2017 au fost peste 22.000 de accidente ușoare pe drumurile țării.

Și tot Poliția Română susține că „aproximativ 90% din rețeaua națională este la standardul de drumuri cu o singură bandă pe sens, ceea ce are impact atât asupra timpului de călătorie, cât şi asupra siguranței în trafic.”

Comisia Europeană raportează aproximativ același număr de decese ca cel prezentat poliția română în ultimii ani, cu mențiunea că la începutul anilor 2000 cifrele diferă ușor. Tot conform Comisiei Europene, stăm cel mai prost din uniune la capitolul investiții în calitatea drumurilor. Și, conform Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, România a fost în 2017 cea mai nesigură țară din uniune în privința siguranței rutiere, înregistrând 99 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori. Asta în timp ce media europeană a fost de 50 de decese.

Concluzie

Afirmațiile lui Eugen Tomac sunt adevărate. Peste 8500 de accidente rutiere grave au avut loc anual în ultimul deceniu, iar  în primele 11 luni din anul 2018 s-au înregistrat 1685 de decese conform poliției.

Am solicitat IGPR să ne spună care e procedura de înregistrare a deceselor survenite în urma accidentelor rutiere și cum explică diferența de peste 3700 de persoane care apar în statisticile INML, dar nu apar în statisticile lor, în perioada 2001-2017. Revenim cu un update.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.