Adrian-George Axinia
„S-a aprobat un proiect al Comisiei Europene pentru introducerea unei monede virtuale, așa zisul euro digital. Moneda digitală este un pas hotărât al UE pentru eliminarea cash-ului”
Fals
Barometru Factual
Digitalizare
Data verificării: 28.02.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook AUR (min. 3:11)

Context

În cadrul unei conferințe de presă susținută de AUR, care a avut loc în data de 20 februarie 2024, deputatul Adrian-George Axinia a spus că reprezentanții Uniunii Europene vor să elimine banii în numerar și să oblige cetățenii să plătească doar cu o monedă digitală:

„În cadrul Uniunii Europene se întâmplă niște lucruri ilegitime. Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European a aprobat un proiect al Comisiei Europene pentru introducerea unei monede virtuale, așa zisul euro digital. Moneda digitală este un pas hotărât al Uniunii Europene pentru eliminarea cash-ului. Vom vedea curând o limitare drastică a tranzacțiilor, a acestor plăți, în ciuda unor decizii a CJUE (n.r. – Curtea de Justiție a Uniunii Europene) care spune clar că este un drept inalienabil al cetățenilor europeni. Și vedem chiar și în România, anumite plăți se fac exclusiv online, ceea ce ne arată că au dispărut practic casieriile… obligativitatea încasării banilor într-o monedă digitală, care nu are niciun fel de bonitate sau acoperire în bunuri și servicii din economia reală (…) Vestea bună este că avem și soluția prin care ne protejăm împotriva condiționării acestui euro digital – anume referendumul propus de AUR privind introducerea garantării plății cash în Constituție”

Ce verificăm?

Ce presupune introducerea monedei euro digitale.

Verificare

Uniunea Europeană vrea să creeze o variantă digitală a monedei euro, cu ajutorul Băncii Centrale Europene. Scopul acesteia este de a oferi cetățenilor o modalitate de plată electronică acceptată în întreaga zonă euro, pentru plățile din magazine, online sau de la persoană la persoană.

Un euro digital ar oferi mai multe opțiuni consumatorilor și întreprinderilor în situațiile în care numerarul fizic nu poate fi utilizat, deci este un mijloc electronic de plată care ar urma să fie emis de Banca Centrală Europeană.

La fel ca bancnotele și monedele, un euro digital ar fi un bun public, ceea ce înseamnă că toată lumea din zona euro ar putea plăti în euro digital gratuit. „Astăzi, oamenii nu au acces la bani publici în formă digitală”, punctează reprezentanții Băncii Centrale Europene.

De asemenea, un euro digital ar valora întotdeauna exact cât o monedă de 1 euro, iar atunci când ar fi utilizat, ar oferi confidențialitate asemănătoare numerarului: „Chiar și atunci când utilizați euro digital online, nu v-am putea identifica pe baza plăților dumneavoastră.”

Un euro digital ar putea fi folosit pentru toate plățile digitale, la fel ca numerarul pentru plățile fizice, și ar putea fi o altă modalitate de a plăti în magazine fizice/online sau de a trimite bani prietenilor și familiei.


Stadiul proiectului


Propunerea de instituire a unei monede euro digitale a fost recent votată în  cadrul unei ședințe a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, în 15 februarie 2024.

Așa cum arată Banca Centrală Europeană, proiectul se află în prezent în etapa pregătitoare,  începând din noiembrie 2023. În această etapă se pun bazele posibilei emiteri a unei monede euro digitale.

„Aceasta include finalizarea cadrului de reglementare privind moneda euro digitală și selectarea furnizorilor care ar putea elabora o platformă și o infrastructură pentru moneda euro digitale. De asemenea, această etapă va presupune testări și experimentări, în vederea elaborării unei monede euro digitale care să răspundă atât cerințelor Eurosistemului, cât și nevoilor utilizatorilor”, transmite Banca Europeană Centrală.

Decizia de a emite, în cele din urmă, o monedă euro digitală poate fi luată în considerare numai într-o etapă ulterioară, după adoptarea cadrului legislativ privind moneda euro digitală la nivel european.

În proiect se menționează că obiectivul este de a „asigura faptul că banii băncii centrale cu statut de mijloc legal de plată rămân la dispoziția publicului larg, oferind în același timp mijloace de plată de ultimă generație și eficiente din punct de vedere al costurilor, asigurând un nivel ridicat de confidențialitate în ceea ce privește plățile digitale, menținând stabilitatea financiară și promovând accesibilitatea și incluziunea financiară.”

Moneda Euro Digitală trebuie concepută astfel încât să faciliteze utilizarea sa de către publicul larg, inclusiv de către persoanele excluse financiar sau persoanele expuse riscului de excluziune financiară, iar acești bani nu ar trebui să fie „programabili”.

Euro digital ar putea fi folosit pentru orice bunuri și servicii

Banii programabili (precum voucherele) pot fi utilizați numai pentru cumpărarea anumitor tipuri de bunuri sau servicii, având un scop predefinit și anumite limite în privința locului și momentului în care pot fi cheltuiți. Nu este cazul monedei euro digitale. 

Moneda digitală ar trebui să permită efectuarea de operațiuni de plată condiționată:

Operațiunile de plată condiționată sunt plăți care sunt declanșate automat de un software pe baza unor condiții definite și convenite în prealabil. Plățile condiționate nu ar trebui să aibă ca obiect sau efect utilizarea monedei euro digitale ca bani programabili. 

Prestatorii de servicii de plată ar putea dezvolta diferite tipuri de argumente pentru a oferi o serie de operațiuni de plată condiționată utilizatorilor monedei euro digitale, inclusiv operațiuni automate de plată pentru plasarea sau retragerea sumelor în euro digitali, ordine de plată programate permanente care declanșează plăți automate pentru o anumită sumă la o anumită dată și plăți între mașini în cazul în care aceste mașini sunt programate să declanșeze automat plăți pentru propriile piese de schimb la comandarea acestora, pentru facturarea și plata energiei electrice în cele mai favorabile condiții de piață, pentru plata asigurărilor, precum și pentru plata taxelor de leasing și de întreținere în funcție de utilizare”, se menționează în proiect.

Pentru a asigura faptul că o monedă euro digitală ar fi utilizabilă și accesibilă în întreaga zonă euro, proiectul de propunere legislativă prezentat de Comisia Europeană prevede acceptarea obligatorie de către comercianți și distribuirea obligatorie de către intermediarii supravegheați către clienții lor.

„O monedă euro digitală ar plasa comercianții într-o poziție mai favorabilă în procesul de negociere a condițiilor cu furnizorii de soluții de plată și ar reduce costurile acestora. Aceste costuri mai mici ar putea fi apoi transferate clienților (…) Totodată, o monedă euro digitală ar permite comercianților să primească plăți instant, fără costuri suplimentare”, potrivit Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană (BCE) a explicat clar și că moneda euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci l-ar completa: „O monedă euro digitală ar exista în paralel cu numerarul, ca răspuns la preferința crescândă a populației pentru modalități de plată digitale, rapide și sigure. Numerarul ar continua să fie disponibil în zona euro, la fel ca și celelalte mijloace de plată electronice private utilizate în prezent”.

Iar președinta BCE, Christine Lagarde a declarat că „ne imaginăm un euro digital ca o formă digitală de numerar care poate fi folosită pentru toate plățile digitale, gratuit și care îndeplinește cele mai înalte standarde de confidențialitate. Ar coexista alături de numerarul fizic, care va fi întotdeauna disponibil, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”

Concluzie

Declarația deputatului Adrian-George Axinia este falsă. Introducerea unei monede digitale universale în zona euro nu ar duce la interzicerea folosirii numerarului și nici la obligația de a încasa bani doar digital. Moneda euro digitală ar urma să coexiste cu banii cash, iar utilizarea ei ar fi opțională și gratuită pentru toată lumea. O monedă euro digitală ar reprezenta o altă modalitate de a efectua plăți utilizând euro în Europa

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.