Gabriela Firea (PSD, senator)
„1 miliard de euro atragere de fonduri europene de către mine și echipa mea sunt banii care și acum se folosesc în București. Nu s-a mai obținut nici măcar 1 euro fonduri europene, la fel cum nu s-au mai reabilitat rețele de termoficare”.
Fals
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 14.03.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: YouTube, min. 5

Context

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „Sinteza Zilei” legată de faptul că în coaliția de guvernare se analizează ca PSD și PNL să trimită candidați separați la alegerile pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea a declarat următoarele: 

„Există o așteptare foarte mare ca eu să candidez și vă spun și de ce, ce îmi spun oamenii, pentru că am fost principalul opozant al actualului primar general și nu doar că am făcut opoziție de dragul opoziției, ci am venit întotdeauna cu argumente și soluții. 1 miliard de euro atragere de fonduri europene de către mine și echipa mea sunt banii care și acum se folosesc în București. Nu s-a mai obținut nici măcar 1 euro fonduri europene, la fel cum nu s-au mai reabilitat rețele de termoficare și nu s-a mai construit nimic.”

Ce verificăm?

Câte fonduri europene au fost atrase de PMB când Gabriela Firea era primar, dacă au mai fost atrase fonduri europene după terminarea mandatului său și dacă s-au efectuat lucrări de reabilitare la rețeaua de termoficare din octombrie 2020.

Verificare

Într-o verificare anterioară, Factual.ro a arătat că Gabriela Firea nu a atras 1 miliard de euro în mandatul său la Primăria Capitalei, ci cel mult jumătate din această sumă. Conform datelor obținute de la Primăria Municipiului București (PMB), cuantumul sumelor brute atrase din contracte semnate în perioada 2016-2019, adică în mandatul Gabrielei Firea, a fost de aproximativ 544 de milioane de euro

Din octombrie 2020 și până la finalul anului 2023, în timpul mandatului actualului primar, Nicușor Dan, au fost semnate contracte de finanțare din fonduri europene în valoare de aproximativ 313 milioane de euro

Cu toate acestea, în cazul unor fonduri europene, meritele se împart între cele două administrații. Spre exemplu, există situații în care deși un proiect apare pe „lista reușitelor” Gabrielei Firea, a necesitat intervenție din partea administrației lui Nicușor Dan pentru a fi deblocat, dar și situații în care la un proiect aprobat de actualul primar s-a lucrat în timpul fostului primar. Mai multe informații despre contractele semnate pentru finanțare europeană și cum se folosesc banii aici.

În ceea ce privește plățile efective, Factual.ro a mai cerut date și de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) care arătau că prin POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare) şi POR (Programul Operaţional Regional) au fost făcute plăți în valoare de aproximativ 45 mil. euro, respectiv 9.850 de euro, în timpul mandatului Gabrielei Firea

Totodată, în perioada octombrie 2020 – noiembrie 2023, timp în care la conducerea PMB se afla Nicușor Dan, plățile efectuate prin cele două proiecte de fonduri europene au fost de aproximativ 33 de milioane de euro prin POIM și de circa 71 de milioane de euro prin POR – un total de 104 milioane de euro.


Lucrări la rețeaua de termoficare

 

Legat de rețeaua de termoficare, amintim că Factual.ro a scris în februarie 2024 că aproximativ 10 km de conducte de termoficare au fost refăcuţi doar din fonduri europene în 2023, prin cele mai recente lucrări, începute în iunie și finalizate în 31 decembrie, potrivit datelor de la Primărie citate de Hotnews.ro. Tronsonul finalizat și recepționat este cel din str. Apusului – Lot 5 Obiectiv 25.

Primăria susţinea că va finaliza, în 2024, lucrările pentru obiectivele cu finanţare de la bugetul local şi că vor continua lucrările cu finanțare pe POIM (care are ca obiectiv reabilitarea unui total de aproape 212 km de conducte). 

Datele MIPE obținute de Factual.ro arată că proiectul de reabilitare a rețelei din cadrul POIM 2014-2020 se afla la stadiul fizic de 12,18% la finalul anului 2023 și urma să fie etapizat în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, pentru a se asigura continuitatea lucrărilor de execuție pentru finalizarea proiectului. 

Conform datelor obținute de Hotnews.ro de la Primărie, în total au fost înlocuiți peste 100 kilometri de rețea de termoficare în ultimii ani, prin fonduri europene, bani de la Ministerul Dezvoltării și prin bani de la bugetul local:

  • În anul 2021 au fost înlocuiți 28,16 kilometri
  • În anul 2022 au fost înlocuiți 29,063 kilometri rețea primară

În anul 2023 au fost înlocuiți 50,075 kilometri de rețea primară

Concluzie

Afirmația Gabrielei Firea este falsă. În mandatul său nu au fost atrase fonduri europene în valoare de 1 miliard de euro, iar după terminarea mandatului au mai fost obținute fonduri europene: contracte semnate în valoare de aproximativ 313 milioane de euro și plăți de peste 100 de milioane de euro, până la finalul anului 2023. De asemenea, peste 100 km de rețea de termoficare au fost înlocuiți în Capitală în perioada 2021-2023.

*Foto: Facebook / Gabriela Firea

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.