Florin Barbu (PSD, ministrul Agriculturii)
„Spuneam de gradul de autosuficiență foarte mare pe care România îl are (...) La carnea de pui avem grad de autosuficiență de 160%”.
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 13.03.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: PSD / Facebook, Min 26

Context

Invitat la postul de televiziune Realitatea Plus pe 6 martie, Florin Barbu a declarat că România are un grad „foarte mare” de autosuficiență în ceea ce privește producția agroalimentară și că la carnea de pui gradul de autoaprovizionare este de 160%. Redăm mai jos declarația ministrului PSD: 

„(România) este un stat suveran (din punct de vedere agroalimentar). La cereale avem grad de autosuficiență. La panificație avem grad de autosuficiență (…) Spuneam de gradul de autosuficiență foarte mare pe care România îl are. La cereale avem grad de autosuficiență, în panificație avem grad de autosuficiență, pe parte de procesare ulei (avem) grad de autosuficiență, la carnea de pui avem grad de autosuficiență de 160%. România exportă în Germania și Franța cele mai mari cantități de pui. Avem grad de autosuficiență la ou. Da, avem un sector deficitar la sectorul suin – porc”.

Ce verificăm?

Care este gradul de autoaprovizionare al României privind produsele agroalimentare și în ce țări exportăm cel mai mult carnea de pui.

Verificare

Cele mai recente date publicate de Institutului Național de Statistică (INS) privind disponibilitățile de consum ale populației sunt din 19 ianuarie 2024 și vizează situația anului 2022. Acestea ne arată care este gradul de autoaprovizionare al României, adică în ce măsură producţia internă acoperă cerinţele interne de consum.

Gradul de autoaprovizionare în 2022 la cereale și produse din cereale, per total, este de 181,5%. Există o scădere cu 22 de puncte procentuale față de anul 2021. 

Există un grad de autosuficiență la subcategoriile grâu și secară, porumb și alte cereale, însă producția este în scădere față de anul anterior. La orez, gradul de autoaprovizionare este mic – de numai 9,1%.

România este autosuficientă în ceea ce privește producția internă de ouă, unde există un grad de autoaprovizionare de 103,8%, și la carnea de oaie și capră, cu un grad de 124%.

Cu toate acestea, în continuare rămâne o listă lungă de produse care nu ating gradul de aprovizionare de 100%, inclusiv carnea de pui despre care ministrul Florin Barbu susține că ar avea un grad de 160%. În realitate, conform datelor INS, la carnea de pasăre se înregistrează un grad de autoaprovizionare mult mai mic – de 96,2%

În ceea ce privește uleiul, în documentul INS apar „uleiuri vegetale” cu un grad de autoaprovizionare de 86,2%, adică sub necesarul de consum al populației.


*Grafic realizat de Factual.ro

 

În total, în documentul INS sunt trecute 33 de tipuri de alimente (subcategorii), dintre care doar șase au un grad de autosuficiență:

  1. Grâul și secara
  2. Porumb
  3. Alte tipuri de cereale
  4. Orez
  5. Ouă
  6. Carne de ovine și caprine

România se bazează pe importuri pentru a asigura necesarul de consum pentru populație pentru restul produselor. Totodată, în cazul celor mai multe alimente de pe listă, producția internă a scăzut în 2022 față de anul anterior. 

În ceea ce privește comerțul, date pe care le găsim în același raport al INS, doar la categoria cerealelor și ouălor exporturile sunt mai mari decât importurile. 


Situația importurilor și exporturilor este următoarea:

În privința producției de carne de oaie sau capră, vedem că România exportă la fel de mult cât importă, dar valorile au fost prea mici ca să le mai includem în grafic.

Conform raportului INS, cele mai mari ponderi în consumul mediu net zilnic pe locuitor în 2022 le-au avut: 

  1. laptele şi produsele din lapte (31,9%), 
  2. cerealele şi produsele din cereale (15,9%), 
  3. legumele şi produsele din legume (15,6%), 
  4. fructele şi produsele din fructe (10,9%), 
  5. cartofii (9,9%), 
  6. carnea şi produsele din carne (7,5%). 

Aceste şase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor. Cu toate acestea, România poate să acopere nevoile populației în totalitate doar în ceea ce privește cerealele, fiind singura categorie cu un grad de autosuficiență de peste 100%. 


Export de carne de pui în Franța și Germania

 

Ca să vedem dacă, într-adevăr, România exportă cele mai mari cantități de carne de pui către Franța și Germania, am verificat baza de date a ONU, Comtrade. Pentru carnea de pui există patru coduri de referință pe care le-am verificat:

  1. Păsări proaspete sau refrigerate din specia Gallus domesticus, netăiate în bucăți – cod  020711

În acest caz, cele mai multe produse au fost exportate către Bulgaria și Regatul Unit, iar Franța și Germania se situează pe locurile șapte și opt. 


2. Păsări congelate din specia Gallus domesticus, netăiate în bucăți – cod 020712

La această categorie, pe primele poziții cu cele mai mari cantități exportate se află Congo și Guinea, urmate de Bulgaria și Regatul Unit, țări care apăreau și în siutația prezentată anterior.  Germania și Franța se află pe pozițiile șapte, respectiv 13.

3. Bucăți proaspete sau refrigerate și organe comestibile ale păsărilor din specia Gallus domesticus – cod 020713

La aceste produse, cele mai mari cantități au fost exportate în Ungaria și Regatul Unit, iar a treia cea mai mare cantitate a fost livrată în Franța. Germania se află pe poziția 13.



  1. Bucăți congelate și organe comestibile ale păsărilor din specia Gallus domesticus – cod 020714

Pe primele poziții se află Bulgaria și Ungaria. Cantitățile livrate în Franța ocupă locul cinci, iar cele în Germania locul 14.



Vedem că România nu a exportat cele mai mari cantități de pui în Franța și Germania. În schimb, Bulgaria, Ungaria și Regatul Unit apar pe primele poziții.

Concluzie

Declarația lui Florin Barbu este falsă. Per total, România nu are un grad de autosuficiență foarte mare, iar producția de carne de pui nu este suficientă pentru a asigura necesarul de consum al populației. Gradul de autoaprovizionare la carnea de pui este departe de 160%, iar România acoperă nevoile populației doar în ceea ce privește cerealele, ouăle și carnea de oaie și capră. Grad de autoaprovizionare „foarte mare” există doar la cereale. 

*Foto: Facebook / Florin Barbu

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.