Gabriela Firea (PSD, senator)
<<În 3 ani de zile, principala preocupare a „primarului de tip nou” a fost să se victimizeze că nu ar avea bani și că ar avea datorii lăsate de fosta administrație. Ca justificare de ce nu face nimic, nici măcar să continue proiectele lăsate de mine, unele aproape de finalizare.

Datorii are orice primar atunci când preia mandatul de la fosta administrație, pentru că proiectele se desfășoară în ani de zile. >>
Fals
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 11.07.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Nicușor Dan a câștigat alegerile locale din septembrie 2020, devenind primar al orașului București. Până atunci funcția a fost ocupată de Gabriela Firea. Actualmente, aceasta este senatoare a României, membră PSD și ministrul Familiei, tineretului și egalității de șanse.

Pe 23 iunie 2023, Firea a publicat un text pe pagina de Facebook , în care critică activitatea actualului primar al Mun. București și susține, printre altele:

Capitala României s-a întors în timp sub bagheta așa zisului salvator, pus în scaunul de primar printr-o campanie mincinoasă!”.

 

Ce verificăm?

Ce înseamnă „datorii" și care este situația plăților restante a Primăriei Municipiului București acum comparativ cu anul 2020, când a plecat Gabriela Firea.

Verificare

Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finanțele publice locale arată următoarele:

  • datoria publică locală este o obligație generală care trebuie rambursată, conform acordurilor încheiate.  (art. 62). 
  • arieratele sunt – plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, calculată de la data scadenței (art. 2). Acestea nu trebuie confundate cu împrumuturile sau cu datoria publică locală. 

În ceea ce privește proiectele care se desfășoară ani de zile“, împrumuturile pentru implementarea acestor proiecte, care beneficiază de finanțare externă nerambursabilă, se încadrează în categoria cheltuielilor secțiunii de dezvoltare (art 2, (5)).  Așadar, nu sunt datorii.

Datoria Publică Locală

 

Conform registrului de evidență al datoriei publice locale, în septembrie 2020,  primăria avea credite în curs de rambursare în valoare de peste 84.000.000 lei, împrumuturi în curs de rambursare în valoare de aproape 675.600.000 lei și finanțări în perioada de utilizare (efectuare trageri) de peste 600.000.000 lei.

În aceeași ordine de idei, în aprilie 2023, primăria municipiului București avea credite în curs de rambursare în valoare de aproape 807.000.000 lei, împrumuturi în curs de rambursare în valoare de aproape 675.600.000 lei și finanțări în perioada de efectuare trageri de peste 660.000.000 lei.

La fel, există și emisiuni de obligațiuni – titluri de credit pe termen mediu și lung, emise de o autoritate a administrației publice locale, a căror rambursare este garantată prin veniturile proprii ale unităților administrativ-teritoriale” (legea 273/2006, art 2 (42))

Valoarea acestora e aproximativ aceeași în ambele rapoarte: peste 2 miliarde de lei.

 

Plăți restante

 

Situația plăților restante din 30 septembrie 2020, ultima lună de activitate a Gabrielei Firea, arată că 33 de instituții aveau restanțe către furnizorii de bunuri și servicii. Sumele diferă de la o instituție la alta, dar depășesc 68,5 milioane lei.

Totodată, ultimul raport al plăților restante din martie 2023 arată că doar 2 instituții au raportat plăți restante: spitalele din subordinea CGMB, peste 11 milioane lei și Clubul Sportiv Municipal București, aproape 7400 lei.

Concluzie

Declarația Gabrielei Firea este FALSĂ. Termenul datorii” nu este utilizat corespunzător contextului, ceea ce duce la o interpretare greșită a acestuia.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.