Gabriela Firea (PSD, senator)
„ (...)peste 500.000 de mame din România care-și cresc singure copii”
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 13.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 5 martie 2024, Gabriela Firea, fost ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, actualmente senator, relata pe pagina sa de Facebook despre o vizită pe care i-a făcut-o unei mame singure. Aceasta menționează, printre altele, că există peste 500.000 de mame din România care își cresc singure copiii.

Ce verificăm?

Numărul de mame care își cresc singure copiii.

Verificare

Pentru a afla care sunt cifrele ne-am adresat Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, solicitând date pentru anul 2023. Însă am fost direcționați ulterior către Institutul Național de Statistică (INS) care ne-a comunicat următoarele cifre: 

  • Total familii monoparentale: 402.701;
  • Mame singure: 321.308;
  • Tați singuri: 81.393.

Conform INS, cifrele au fost extrase din Ancheta forței de muncă în gospodării, iar datele au fost colectate prin metoda interviului față-în-față, pe baza liberei declarații a respondenților. Datele anchetei vizează anul 2023. 

În imaginea alăturată, regăsiți răspunsul integral primit din partea specialiștilor.

Concluzie

Cifrele din postarea Gabrielei Firea nu sunt corecte. Datele de la Institutul Național de Statistică arată că nici măcar numărul total al familiilor monoparentale (mame și tați singuri la un loc) nu depășește numărul de 500.000, pe care fostul ministru îl menționează.  Numărul real de mame singure în România anului 2023 este, conform INS, 321.308.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.