Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr.
Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019.”
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 19.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil proiectul legii bugetului de stat pentru acest an, Florin Cîțu, premierul României, a scris în 18 februarie pe Facebook 

„ Este nevoie de reformă. Din temelii. 

Premieră în România. 

Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile.

Acesta este avizul profesioniștilor. 

Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr. 

Cum credeți că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparați avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019.”

Ce verificăm?

Ce a zis premierul referitor la  avizele date de CES. 

Verificare

Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică de interes național.

Parlamentul și Guvernul se consultă cu CES pe domenii stabilite clar prin lege. 

Premierul României sugerează că în anii precedenți, acest organ al statului a fost de acord cu bugete care au distrus România în perioada 2017- 2019.

Arătăm următoarele: 

 

 

Imediat după avizarea nefavorabilă a bugetului din 2018, cabinetul Dăncilă, prin ministrul Lia Olguța Vasilescu a înlocuit o parte din reprezentanții societății civile din Consiliul Economic și Social.

O parte dintre aceștia au atacat în instanță această decizie și au câștigat.

Unii au redevenit membri ai CES. 

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă. Acesta sugerează că CES a avizat în anii precedenți bugete care au distrus România. Doar că, în anii menționați de el, CES a avizat favorabil doar două bugete, cu propuneri de modificări și observații. Este important de reținut că bugetul pe 2018 a primit aviz nefavorabil. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.