Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„PSD minte şi manipulează. Este şi o doză de prostie acolo. PSD ştie foarte bine că Legea finanţelor publice a fost modificată, chiar de PSD, în 2012, şi spune foarte clar că bugetul este prezentat, în an electoral, la 15 zile după învestirea noului Guvern. Liderul PSD Marcel Ciolacu ştie foarte bine acest lucru, întrucât a votat cu mâna lui modificările legislative.”
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 02.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: www.news.ro

Context

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîţu a declarat pe 28 octombrie 2020:

„PSD minte şi manipulează. Este şi o doză de prostie acolo. PSD ştie foarte bine că Legea finanţelor publice a fost modificată, chiar de PSD, în 2012, şi spune foarte clar că bugetul este prezentat, în an electoral, la 15 zile după învestirea noului Guvern. Liderul PSD Marcel Ciolacu ştie foarte bine acest lucru, întrucât a votat cu mâna lui modificările legislative.”

Ce verificăm?

Când trebuie prezentat bugetul în an electoral.
Când a fost modificată legea finanţelor publice și a cui a fost inițiativa.
Dacă liderul PSD Marcel Ciolacu a votat modificările legislative la Legea finanţelor publice.

Verificare

Bugetul în an electoral

Legea privind finanțele publice  arată că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să întocmească proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor și să le depună la Guvern pentru o primă lectură până la data de 30 septembrie a fiecărui an. 

Apoi, pe baza prognozelor de toamnă ale Comisiei Naționale de Prognoză, trebuie să definitiveze proiectele de buget ale ordonatorilor principali de credite și al bugetului propriu, precum și proiectele legilor bugetare anuale, și să le depună din nou la Guvern până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

Atunci când vine vorba despre trimiterea proiectului de buget la Guvern și Parlament în anii în care se organizează alegeri parlamentare în ultimele 3 luni ale anului legea vine cu următoarele precizări:

„În cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, Ministerul Finanțelor Publice (..) întocmește proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform Art. 103 din Constituția României; iar după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăși data de 31 decembrie a anului în curs.”

Modificările aduse legii finanţelor publice 

Articolul la care facem referire mai sus (art. 35^1) a fost introdus în legea finanțelor publice de pct. 4 al art. II din OUG nr. 47/2012, emisă în anul 2012 de către guvernul PSD condus de Victor Ponta, fost premier PSD .

Proiectul legislativ a fost depus de Guvern la Camera Deputaților cu nr. 464/2012 și a fost aprobat, devenind Legea nr. 98/2013.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a fost deputat și în legislatura anterioară, între 2012 și 2016. Potrivit rezultatului votului pentru adoptarea OUG nr. 47/2012 de către Camera Deputaților, printre cei 285 deputați care au votat „pentru” s-a numărat și actualul șef la PSD Marcel Ciolacu. De altfel, la fel au votat și toți membri PSD care au fost prezenți. 

Concluzie

Afirmațiile ministrului Finanțelor Publice Florin Cîțu sunt adevărate. Legea finanţelor publice a fost modificată de guvernul PSD condus de Victor Ponta și spune că bugetul este prezentat, în an electoral, la 15 zile după învestirea noului Guvern. Liderul PSD Marcel Ciolacu a votat în parlament pentru adoptarea acestei modificări.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.