Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„PSD a adăugat la datoria publică în medie 23 de miliarde lei în fiecare an.”
Trunchiat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 14.02.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Florin Cîţu- ministrul Finanțelor a făcut următoarea afirmație pe 31 ianuarie 2020:

„PSD a adăugat la datoria publică în medie 23 de miliarde lei în fiecare an.”

Ce verificăm?

Datoria publică în perioada 2016-2019, timp în care PSD a fost la guvernare.

Verificare

Ordonanța de urgență nr. 64/2007 privind datoria publică explică ce înseamnă datoria publică:

  • datorie publică – totalitatea obligațiilor de natura datoriei publice guvernamentale și locale
  • datorie publică guvernamentală – totalitatea obligațiilor statului la un moment dat, provenind din finanțările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de guvern prin Ministerul Economiei și Finanțelor, conform dispozițiilor acestei ordonanțe.
  • datorie publică locală – totalitatea obligațiilor unităților administrativ-teritoriale, la un moment dat, provenind din finanțările rambursabile angajate pe baze contractuale sau garantate de către autoritățile administrației publice locale, conform dispozițiilor date de prin această ordonanță și prin cele date de  legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale

Ministerul Finanțelor Publice publică lunar evoluția datoriei. Astfel că structura acesteia ne arată că datoria publică guvernamentală a fosta aceasta: 

Un indicator esențial de luat în calcul este, în acesta caz, procentul pe care îl are datoria publică guvernamentală din Produsul Intern Brut. Tot datele Ministerului de Finanțe ne arată:

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este trunchiată. Guvernările PSD au adăugat în medie, anual, peste 28 de miliarde de lei. Însă este relevantă și raportarea la PIB. Datele ministerului de Finanțe ne arată că în anul în care PSD a intrat la guvernare, datoria publică gvernamentală ca procent din PIB era de 42.2%, iar când a ieșit a fost de 39.7%. (2016 versus octombrie 2019).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.