Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment. Venitul crește, puterea de cumpărare a românilor crește”.
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 09.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min 1:47

Context

Pe 14 mai 2021, după o vizită la un centru de vaccinare din Suceava, premierul Florin Cîțu a încurajat oamenii să se vaccineze pentru a reuși să trecem la etapa post-pandemică, în care să „ne concentrăm din nou pe economie”. În acest sens, a declarat și că:

Lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment. Venitul crește, puterea de cumpărare a românilor crește”.

Ce verificăm?

Dacă venitul și puterea de cumpărare a românilor au crescut și cum se prezintă situația economică.

Verificare

Conform Institutului Național de Statistică datele privind salariile nete arată în felul următor:

În ultimul an, când salariul mediu net a crescut cu 7,68%, indicele prețurilor de consum (indice  care măsoară puterea de cumpărare, folosit adesea pentru identificarea perioadelor de inflație sau deflație) a crescut cu 3,05%. 

Pe de altă parte, un raport GFK  (platformă independentă de analize economice, înființată în 1934) arată că puterea de cumpărare în România a fost, în 2020, cu 60% mai mică decât media europeană.

În februarie 2021, Comisia Europeană a preconizat că PIB-ul în România va crește cu 3,8% în 2021 și cu 4% în 2022, dar în luna mai a venit cu previziuni mai optimiste: PIB-ul va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022. Activitatea economică, apreciază raportul comisiei, va reveni la nivelul de dinainte de pandemie până la sfârșitul anului 2021 (acest lucru nu este însă cert din cauza evoluției imprevizibile a pandemiei).

Concluzie

Afirmațiile lui Florin Cîțu sunt adevărate. Salariile românilor au fost în creștere în ultimul an (deși au avut o creștere mai mică decât în alți ani), depășind ritmul de creștere al prețurilor, iar previziunile UE privind economia României sunt optimiste.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.