Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Rata inflației a crescut de la 0% (da asta era rata inflației când a acaparat România gașca lui Dragnea) la 5.41%. A fost cea mai mare rată a inflației din UE aproape 3 ani la rând.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 12.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 7 noiembrie 2020, Florin Cîțu- ministrul Finanțelor a scris pe  Facebook:

„Rata inflației a crescut de la 0% (da asta era rata inflației când a acaparat România gașca lui Dragnea) la 5.41%. A fost cea mai mare rată a inflației din UE aproape 3 ani la rând.”

Ce verificăm?

Dacă în guvernarea PSD, rata inflației a crescut de la 0 la 5.4% și dacă a fost cea mai mare din UE timp de trei ani la rând.

Verificare

Conform Institutului Național de Statistică rata anuală a inflaţiei reprezintă creşterea preţurilor de consum într-o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent și se calculează ca un raport exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzătoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100.

Banca Națională a României și Institutul Național de Statistică au datele lunare cu privire la rata indicelui preţurilor de consum exprimat în procente pe ultimii ani. 

Astfel, perioada de guvernare PSD (ianuarie 2017 – octombrie 2019) arată așa:

PSD a preluat guvernarea în ianuarie 2017 când rata inflației se aflat la 0,1% (în decembrie 2016 a fost înregistrată o rată de -0,5%), apoi a crescut până în mai și iunie 2018 , menținându-se două luni consecutiv la 5.4%.

La nivelul Uniunii Europene

Potrivit Eurostat, România a avut în 2017 o rată anuală medie a inflației de 1,1%, sub media UE de 1,6%. Cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană se înregistra atunci în Estonia și Lituania. 

În 2018 și 2019, România a avut cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.

Concluzie

Afirmațiile lui Florin Cîțu sunt parțial adevărate. Rata inflației a crescut de la 0% când a preluat PSD guvernarea la 5.4%. Nu a fost în schimb cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană trei ani la rând, ci doar doi, în 2018 și 2019.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.