Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

23.08.2021

„Ştim foarte bine că România(...) rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din Uniunea Europeană după Bulgaria.”

Florin Cîțu

PNL, președintele Senatului

Sursa afirmației: Agerpres

Adevărat

Context

În 11 august 2021, după ce Banca Națională a României a publicat raportul asupra inflației, premierul Florin Cîțu a declarat: 

Tot Banca Naţională ne spune: creşterea cotaţiei ţiţeiului este încorporată rapid în preţul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaze naturale se ajustează cu o anumită întârziere. Deci, ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza sau datorită a ceea ce vedem la preţul ţiţeiului la nivel global. Ştim foarte bine că România, chiar şi după această creştere a preţului, şi am văzut această creştere în toată Europa, rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din Uniunea Europeană după Bulgaria. Aceste informaţii sunt de la Banca Naţională”

Ce verificăm?

Prețul combustibilului în Uniunea Europeană.

Verificare

Comsia Europeană publică săptămânal prețurile de consum pentru produsele din petrol. 

Conform ultimului buletin publicat în 9 august 2021, Bulgaria a înregistrat cele mai mici prețuri înregistrate din Uniunea Europeană (benzină de tip Euro- Super 95 este de 1.13. Euro/ litru, iar pentru motorină 1.11 euro) fiind urmată de România. 

În 2020, situația a fost similară, Bulgaria și România având cele mai mici prețuri la combustibil. Tot anul trecut, aceleași țări aveau cele mai mici salarii din uniune.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este adevărată. Conform Comisiei Europene, România are al doilea cel mai mic preț la combustibil din UE. 

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.