Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

09.06.2021

„Astăzi România este pe locul șase în UE, cu o rată a inflației de 2,7%. În guvernarea PSD, România a avut cea mai mare rată a inflației din UE, 3 ani la rând. Mai clar, România a condus topul rușinii în UE 3 ani la rând când a fost guvernată de socialiști".

Florin Cîțu

PNL, senator

Sursa afirmației: Facebook

Parțial Adevărat

Context

După ce mai mulți membri PSD au criticat Planul de Reziliență, pe 20 mai 2021, premierul Florin Cîțu a scris pe Facebook: 

„Astăzi România este pe locul șase în UE, cu o rată a inflației de 2,7%. În guvernarea PSD, România a avut cea mai mare rată a inflației din UE, 3 ani la rând. Mai clar, România a condus topul rușinii în UE 3 ani la rând când a fost guvernată de socialiști”.

Tot pe 20 mai, Florin Cîțu urma să se întâlnească cu președintele PSD și să dezbată măsurile din Planul Național de Reziliență.

Ce verificăm?

Rata inflației.

Verificare

În aprilie 2021, Eurostat a plasat România pe locul șase, cu o rată a inflației de 2.7%, după Ungaria, Polonia, Luxemburg, Cehia și Suedia.

Apoi, tot Eurostat arată că procentele pentru perioada în care Partidul Social Democrat a fost la guvernare arată în felul următor:

Așadar, în 2017, când PSD era la guvernare, România avea printre cele mai mici rate ale inflației în Uniunea Europeană.

Apoi, în 2018 și 2019, eram pe primul loc, cu cea mai mare rată.

În 2020, când la guvernare era Partidul Național Liberal, ne-am clasat pe locul patru.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este parțial adevărată. România nu a avut cea mai mare rată a inflației în primul an de guvernare PSD (2017), dar s-a aflat în această situație în 2018 și 2019. Ceea ce înseamnă doi ani la rând și nu trei, așa cum a notat premierul Florin Cîțu.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.