Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

21.10.2020

„Rata inflației a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL. Comparativ cu guvernarea socialistă, rata inflației a crescut de la 0 la 5,4, deci avem acum cea mai mică rată a inflației din octombrie 2017 și până astăzi.”

Florin Cîțu

Premier

Sursa afirmației: B1 TV

Parțial Adevărat

Context

Pe 12 octombrie 2020, Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a declarat:.

„Rata inflației a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL. Comparativ cu guvernarea socialistă, rata inflației a crescut de la 0 la 5,4, deci avem acum cea mai mică rată a inflației din octombrie 2017 și până astăzi.”

Ce verificăm?

Dacă rata inflației a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL și dacă acum avem cea mai mică rată a inflației din octombrie 2017.

Verificare

Conform Institutului Național de Statistică rata anuală a inflaţiei reprezintă creşterea preţurilor de consum într-o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Se calculează ca un raport exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzătoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100.

BNR și Institutul Național de Statistică au datele lunare cu privire la rata indicelui preţurilor de consum exprimat în procente pe ultimii ani. Astfel, perioada 2017-2020 arată așa:

Reamintim că PNL se află la guvernare din noiembrie 2019, iar de atunci rata inflației a început să scadă. În mai 2020 a fost înregistrat cel mai mic procent – de 2.3%. Însă apoi, în lunile iunie, iulie și august, aceasta a crescut din nou, până luna trecută.

Concluzie

Afirmațiile ministrului Finanțelor Florin Cîțu sunt parțial adevărate. Este adevărat că din octombrie 2017, în lunile de guvernare PNL au fost înregistrate cele mai mici rate a inflației, aceasta nu a scăzut chiar în fiecare lună în guvernarea PNL. Cel mai mic procent a fost înregistrat în mai 2020, pentru ca mai apoi în iunie, iulie și august aceasta să crească din nou, până luna trecută. 

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.