Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„România este țara cu creșterea economică cea mai mare din UE în primul trimestru”
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 13.06.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1

Context

După ce agenția Standard and Poor’s a decis să menţină ratingul de țară al României la BBB minus și să nu îl retrogradeze, așa cum arătau unele previziuni, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat în 6 iunie 2020: 

România este țara cu creșterea economică cea mai mare din UE în primul trimestru

Ce verificăm?

Dacă România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, în primul trimestru al anului 2020.

Verificare

Institutul Național de Statistică a dat publicității, în 9 iunie 2020, datele privind Produsul Intern Brut al României, indicator care arată rata de creștere a economiei. Potrivit INSSE, PIB-ul țării a crescut cu 0,3% față de trimestrul anterior.

 

Statistica publicată de Eurostat în aceeași zi arată însă că, deși cele mai multe state UE au înregistrat într-adevăr scăderi economice, creșterea procentuală cea mai mare a PIB-ului o are Irlanda, cu 1,2%. România împarte locul al doilea cu Bulgaria, ambele cu 0,3%. O singură altă țară a mai înregistrat creștere economică – Suedia, cu 0,1%.

Comparativ cu primul trimestru al anului anterior, lider în UE la creștere economică este tot Irlanda, cu un PIB mai mare cu 4,5%. România se clasează pe locul al doilea, cu 2,7%, urmată de Bulgaria, cu 2,3%.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă. Nu România, ci Irlanda este statul UE cu cea mai mare creștere economică în primul trimestru. România este pe locul al doilea, atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și cu perioada similară a anului trecut.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.