Florin Roman (PNL)
„În ultimii doi ani, guvernul de stânga PSD-ALDE a împrumutat România cu 20 de miliarde de euro şi pe fiecare român cu 1006 euro. Numai în primele 9 luni ale acestui an, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Este răspunsul oficial al guvernului Dancilă la o interpelare pe care am adresat-o Ministerului de Finanţe”

Parțial Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 02.11.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1TV

Context

Într-un comunicat de presă citat de B1 TV, deputatul PNL Florin Roman a făcut următoarea declarație:

„În ultimii doi ani, guvernul de stânga PSD-ALDE a împrumutat România cu 20 de miliarde de euro şi pe fiecare român cu 1006 euro. Numai în primele 9 luni ale acestui an, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Este răspunsul oficial al guvernului Dancilă la o interpelare pe care am adresat-o Ministerului de Finanţe”.

Sursa: B1TV

Ce verificăm?

Verificăm cum a evoluat datoria acumulată de România în ultimii doi ani și cât înseamnă asta pentru fiecare român.

Verificare

Pentru a vedea exactitatea informațiilor din declarația lui Florin Roman, mergem direct la răspunsul primit de acesta în urma interpelării adresate Ministerului de Finanțe.

 

În ceea ce privește datoria din anii 2016-2017, răspunsul trimite la datele oficiale de la Ministerul Finanțelor. Dacă ne uităm la aceste date, observăm următoarea evoluție pe date:

 

Pe ambele metodologii, datoria publică a crescut în termeni nominali. De la preluarea guvernării de către coaliția PSD-ALDE, datoria publică a crescut cu aproximativ 25.3 miliarde lei (metodologia UE) sau cu aproximativ 33.1 miliarde lei (metodologia națională). Însă nu este suficient să ne uităm la valoarea absolută. De altfel, dacă e să ne uităm la evoluția datoriei guvernamentale ca procent din PIB, aceasta este la cel mai mic nivel din ultimii trei ani pentru primele luni ale anului.

 

Și aici ar trebui însă făcută o altă precizare – în luna august, cu prilejul primei rectificări bugetare, Guvernul României a revizuit, pe baza datelor de la Comisia Națională de Prognoză, dimensiunea PIB. Astfel, valoarea absolută a PIB a fost modificată de la 909 miliarde lei la 945 miliarde lei (diferenţa fiind dată de deflatorul PIB, adică evoluţia preţurilor pe baza cărora se calculează acesta).

 

În ceea ce privește perioada ianuarie-septembrie 2018,  conform anexei din răspunsul primit de deputat, în perioada ianuarie-septembrie 2018 România s-a angajat la următoarele împrumuturi:

Transformând toate sumele în euro (la un curs mediu de 4.65 lei/euro), reiese că România s-a împrumutat în primele nouă luni ale anului într-adevăr de 9.89 miliarde euro. Potrivit datelor INS, populația rezidentă în România la 1 ianuarie 2018 era de 19,523,621 persoane. Asta înseamnă că, în primele 9 luni ale anului, statul ne-a împrumutat pe fiecare dintre noi cu aproximativ 507 euro.

 

Concluzie

Afirmațiile lui Florin Roman sunt parțial false: este adevărat că în primele nouă luni ale anului 2018 Guvernul a crescut datoria guvernamentală cu aproximativ 9.8 miliarde lei. Dacă ne uităm la evoluția datoriei publice de la preluarea guvernării de către PSD-ALDE, aceasta a crescut cu peste 25/33 miliarde lei (depinzând de metodologie), deci suma avansată – de 20 miliarde de euro – este exagerată. Totodată, doar cifrele absolute nu sunt suficiente pentru a înțelege pe deplin această evoluție, iar dacă ne uităm la metodologia UE de evaluare, este important să luăm în calcul și procentul pe care datoria guvernamentală îl are în PIB (iar acest procent este în scădere în ultimii ani).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.