Gabriel Oprea (UNPR)
În timpul mandatului meu ca vicepremier și ministru de Interne, nu s-a cumpărat o mașină, nici zece, ci cinci mii de mașini (...).
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 27.02.2016
www.factual.ro

Context

Pe 17 februarie, DNA cerea Senatului să aprobe urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, pe motiv că, în iulie 2015, când era ministru de Interne, a suplimentat fondurile pentru desfășurarea activității Departamentului de Informație și Protecție Internă (DIPI), care se ocupă cu informații, contrainformații și securitate, cu 410 mii de lei. Pe deasupra, DNA susține că Oprea a aprobat și cumpărarea unui autoturism Audi A8, pentru „asigurarea protecției demnitarilor”.

Chestionat în legătură cu asta, Gabriel Oprea a declarat:

În timpul mandatului meu ca vicepremier și ministru de Interne, nu s-a cumpărat o mașină, nici zece, ci cinci mii de mașini (…)

Ce verificăm?

Câte autovehicule avea dreptul să achiziționeze MAI-ul și câte au fost cumpărate în timpul mandatului lui Gabriel Oprea

Verificare

Trebuie să ținem cont și de context. Comunicatul DNA se referă la activitatea DIPI, în timp ce declarația lui Oprea se referă la întregul MAI.

În perioada în care Oprea s-a aflat în funcție, din martie 2014 până în noiembrie 2015, MAI a organizat mai multe licitații publice pentru furnizarea de mașini pentru minister. Nu există, însă, date publice despre numărul exact de autoturisme cumpărate de MAI. De aceea, am solicitat ministerului să ne trimită cifra exactă a autoturismelor achiziționate în timpul mandatului lui Gabriel Oprea. N-am primit încă niciun răspuns.

Am căutat date despre licitații la Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Am aflat că patru dintre licitațiile publice MAI pentru achiziționarea de autoturisme au fost realizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatricularea a Vehiculelor (DRPCIV) și de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Mașinile au fost cumpărate în loturi, în baza unui caiet de sarcini. Din caietele de sarcini ale acestor înțelegeri, rezultă că numărul minim de mașini pentru cele patru licitații publice organizate de MAI ar fi de 2 228, iar cel maxim de 3 983.

8

Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, departamentul vehiculat în dosarul de urmărire penală al DNA, a organizat o singură licitație publică în intervalul în care Gabriel Oprea a fost ministru. Conform caietului de sarcini, numărul posibil de mașini achiziționate variază între minimum nouă și maximum 118.
9

Concluzie

Până când MAI nu trimite un răspuns oficial, nu știm cu exactitate numărul de autovehicule pe care le-a achiziționat în perioada în care Oprea era în funcție. Dar, datele pe care le avem până acum arată că numărul de cinci mii este exagerat, chiar în condițiile în care luăm în calcul doar valorile maxime prevăzute. Prin urmare, declarația lui Oprea este parțial falsă.

*articol publicat și pe VICE

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.