Gabriela Firea (PSD, senator)
„Pe surse, circulă informația că printr-o decizie a actualei conduceri a Primăriei Capitalei hingherii care răspund la sesizări și ridică animalele de pe străzi nu le mai duc în adăposturi, ci le dau drumul din nou pe străzi”.
Fals
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 26.01.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook / Gabriela Firea

Context

La câteva ore după ce o femeie a murit în urma mușcăturilor de câini, în zona lacului Morii din sectorul 6 al Capitalei, pe 21 ianuarie 2023, Gabriela Firea a scris pe Facebook, printre altele: 

„Pe surse, circulă informația că printr-o decizie a actualei conduceri a Primăriei Capitalei hingherii care răspund la sesizări și ridică animalele de pe străzi nu le mai duc în adăposturi, ci le dau drumul din nou pe străzi. Sper să fie doar o informație falsă, dar ar trebuit făcute verificări. Este de notorietate, însă, faptul că primarul general și actualul city-manager se ocupă personal de ASPA – Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor”.

 

Ce verificăm?

Dacă ASPA București eliberează animalele fără stăpân capturate.

Verificare

La o zi după postarea Gabrielei Firea, ASPA – Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – a răspuns la acuzațiile acesteia, tot printr-o postare pe Facebook. ASPA nu menționează explicit numele Gabrielei Firea, dar arată:

Având în vedere informațiile care circulă în spațiul public, dorim să facem câteva precizări:

În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1.700 de câini. La nivelul conducerii ASPA, nu a existat niciun moment în care activitatea ASPA de capturare să fie oprită sau restricționată. Echipajele ASPA au program de marți până sâmbătă în intervalul orar 08.00-22.00, dar acționează oricând în situații de urgență. Numărul de telefon pentru sesizări disponibil NON STOP este 021/9844.

(…)

Dezmințim categoric informația potrivit căreia după capturare, ASPA eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturile noastre”.

Și Primăria București a răspuns unei adrese trimise de Factual.ro și a negat existența unei astfel de dispoziții. PMB ne-a comunicat și numărul de câini care a ajuns în adăposturi anul acesta.

„NU, ASPA NU eliberează câinii înapoi pe străzi. Imediat cum ajung în adăposturile ASPA, câinii sunt vaccinați, microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân pe numele ASPA, astfel încât, dacă aceștia ar fi ulterior eliberați pe stradă, datorită microcipului ar fi identificați ca fiind din adăposturi.

Nu există nicio decizie scrisă sau verbală din partea vreunui reprezentant ASPA sau PMB ca hingherii să nu mai prindă câini.

ASPA a luat măsuri pentru intensificarea activității de prindere și ridicare a câinilor fără stăpân de pe străzi, fiind achiziționate mai multe echipamente pentru prinzători.

(…) În cursul anului 2022, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 1.700 de câini” – comunicat Primăria București, pentru Factual.ro.

Foto: Facebook / ASPA București

Concluzie

Declarația Gabrielei Firea este FALSĂ. Deși ea însăși pune sub semnul îndoielii afirmația potrivit căreia câinii capturați ar fi ulterior eliberați pe străzi, Gabriela Firea nu este absolvită de responsabilitatea propriilor declarații, mai ales în momente de criză. Ministrul Familiei face o afirmație, fără să aducă dovezi în acest sens și în contextul unui eveniment tragic, pe care încearcă să îl speculeze politic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.