Gabriela Firea (PSD, senator)
„Țara noastră a înregistrat anul trecut 85 de decese din accidente de circulație, la 1 milion de locuitori, cea mai ridicată rată a mortalității din UE, valoare dublă față de media europeană”.
Adevărat
Barometru Factual
Transport
Data verificării: 15.08.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce șase persoane și-au pierdut viața, în 23 iulie, pe Valea Oltului, în accidente rutiere, Gabriela Firea a afirmat, pe pagina sa de Facebook: 

„România, țara în care doar morții sunt vinovați! Țara noastră a înregistrat anul trecut 85 de decese din accidente de circulație, la 1 milion de locuitori, cea mai ridicată rată a mortalității din UE, valoare dublă față de media europeană”. 

Ce verificăm?

Dacă România a înregistrat, anul trecut, cea mai mare rată a mortalității din Uniunea Europeană (UE) rezultată în urma accidentelor rutiere.

Verificare

Datele furnizate de Comisia Europeană arată că, în țara noastră, au fost raportate cele mai multe decese soldate în urma accidentelor rutiere – 85 de persoane la un milion de locuitori. Următoarea poziție este ocupată de Letonia, cu 74 de decese la un milion de locuitori, în timp ce statul cu cele mai puține decese provocate de accidentele rutiere este Suedia – 18 decese. Media europeană este de 42 de decese la milionul de locuitori.

La cererea Factual, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis că 1.646 de oameni au murit în trafic anul trecut, în România, ceea ce reprezintă aproximativ 85 de decese la un milion de locuitori (rată calculată la populația României raportată de INS la 1 ianuarie 2020, respectiv 19,3 milioane de locuitori).

Concluzie

Afirmația Gabrielei Firea este adevărată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.